Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ağaçlara Tırmanan Bisiklet Onları Kesilmekten Kurtarıyor

Ağaçlara Tırmanan Bisiklet Onları Kesilmekten Kurtarıyor

Honda, Peru’da yerel halkın aguaje meyvesini hasat etmek için ağaçları kestiği motorlu testeresindeki motoru çıkararak özel tasarım bir dikey bisiklet yaratıyor ve ağaçları kesmeden hasadın önünü açıyor.

Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşma seviyesi son yılların en yüksek seviyesinde. Amazon yağmur ormanlarının korunması için çalışmalar yürüten MAAP verilerine göre sadece geçtiğimiz yıl 1,9 milyon hektarlık alanın yok olduğu bilgisi paylaşılıyor. Bu alanın çok büyük bir kısmı Brezilya topraklarında. Dokuz ülkeyi kapsayan bu bölgenin ormansızlaşma sıralamasında üçüncü olan Peru’da ise kayıp yüzde 7 oranında.

Peru’daki ormansızlaşmanın bir nedeni bir yağmur ormanı meyvesinin hasadı. Bir tür palmiye ağacının (Mauritia flexuosa) ürünü olan aguaje, tatlı ekşi lezzete sahip egzotik bir meyve. Bu meyve öylece tüketilebilmesinin yanı sıra içecekler ve dondurmalarda da kullanılıyor. Bu tür ağaçların yüksekliği 35 metreyi buluyor ve meyveler ağacın en tepesinde yer alıyor. Bölgedeki yerel halk meyveyi hızlı ve masrafsız bir şekilde bir şekilde hasat edebilmek için palmiye ağaçlarını kesiyor. Her yıl aguaje hasadı nedeniyle 800 bin futbol sahasına eşdeğer alanın ormansızlaşması söz konusu.

Ormansızlaşmaya çözüm olacak hasat yöntemi: Vertical Bike

Honda’nın Ogilvy Peru ile birlikte hayata geçirdiği Vertical Bike projesi ağaçları kesmeden meyveyi hasat etmeye imkan yaratan bir cihaz. Bu meyve sadece dişi ağaçlarda yetişiyor. Hasat yapan yerli halk gelişigüzel bir şekilde dişi ağaçları keserek erkek olanları bırakıyor. Bu durum ormansızlaşmanın boyutunun net olarak ortaya çıkmasını engelliyor. Bununla birlikte önümüzdeki yılların hasadını da engelleyen bir durum yaratıyor.

İşçiler 30 saniyede ağacın tepesine çıkıp hasadı tamamlıyor

Vertical Bike projesinde ağaçları kesmek için kullanılan testere motorları sökülerek özel tasarım bisikletlere takılıyor. Bisikletin ön bölümü ağacı saran iki farklı dişliden oluşuyor. Motora güç verildiği anda üzerindeki işçiyle birlikte 35 metre yüksekliğe yaklaşık 30 saniyede çıkılabiliyor. İşçiler kendileri motora bağlayarak güvenliğini sağlarken ağacın tepesindeki meyvelere ağacı kesmeden ulaşmış oluyor.

Dikey bisikletin tasarlanması ve geliştirilmesi yaklaşık olarak bir yıl sürmüş. Bu tarz palmiye ağaçlarının olduğu Amazon’un belirli bölgelerinde çeşitli geziler yapan tasarımcı ekip ağaçlara tırmanan bisikletin farklı hava koşullarında dahi çalışması için özel bir tasarım ortaya çıkarmış. Ürünün kompakt ve kolay taşınabilir olması da göz önünde bulundurulmuş. Hazırlanan altı adet prototip ürün 150’den fazla işçiden oluşan Parinaris topluluğunun çalışanlarıyla birlikte denemeye sunulmuş. Ogilvy Peru, dikey bisikletin daha fazla alanda kullanılması için bölge topluluklarıyla görüşmeler gerçekleştiriyor.

vertical bike

Honda’nın sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda tüm ürünlerinde ve kurumsal faaliyetlerinde 2050 yılına kadar karbon nötr olmak hedefini bulunuyor. Bu kapsamda Vertical Bike benzeri projelerle hem kendi ürünlerini daha sürdürülebilir bir çözüm için dönüştürüyor hem de yerel halkda destek oluyor.

 

Künye

Müşteri: Honda
Ajans: Ogilvy Peru
CCO Latam: Jessica Apellaniz
CCO Andean: Juan Pablo Alvarez
CCO: Yasu Arakaki, Mauricio Guerrero
CEO: Julián Torres
COO: Nicolás Llano
Yaratıcı Yönetmen: Philyp Caneva, Carlos Cárdenas
Metin Yazarı: Philyp Caneva
Sanat Yönetmeni: Guillermo Ramos, Carlos Cárdenas
Planlama Müdürü: David Rosazza
Ajans Yapımcısı: Jaime Iriarte
Kurgu: Hector Mezarina, Santiago Herrera
Ürün Prototip Geliştirme: Axl Baertl, Fernando Leiva Carrera
Prodüksiyon Şirketi: Canica Films
İdari Yapımcı: María Teresa Benvenuto
Yapımcı: Josselyn Navarro, Camila Nuñez
Yönetmen: Francesca Danovaro
DOP: Franco Bernasconi, Daniel Garate, Ricardo Pigatti

Görsel: Ogilvy Peru