Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
I amsterdam İşareti Amazon Ormanları İçin Geri Döndü

I amsterdam İşareti Amazon Ormanları İçin Geri Döndü

Greenpeace Amazon yağmur ormanlarının günden güne yok oluşuna dikkat çekmek amacıyla Rijksmuseum önüne “I amazonia” yazısını yerleştirdi.

Cesur ve çarpıcı reklamlarıyla dikkat çeken Greenpeace yeni reklam kampanyasıyla daha sakin ama bir o kadar önemli bir noktaya parmak basıyor. Kampanya, yalnızca kaybolduğunda veya yok olduğunda değeri anlaşılan şeylere dikkat çekiyor.

Amsterdam’da Rijksmuseum önünde duran dünyaca ünlü “I amsterdam” harfleri şehri ziyaret eden turistlerin uzun süre odak noktasındaydı. Pek çok insan harflerin önünde fotoğraf çekiyor ve sosyal medya üzerinden bu fotoğrafları paylaşıyordu. Öyle ki bu ikonik simge farklı büyük şehirler tarafından da kullanılmaya başlanmış, her şehrin büyük meydanında şehrin ismini yazan harfler yerleştirmeye başlanmıştı. Amsterdam şehriyle özdeşleşmiş bu tanınmış işaret Aralık 2018 tarihinde şehirden kaldırıldı. Harflerin kaldırılmasından sonra şehirde yaşayan pek çok insan şehrin simgesi olan işaretin aslında ne kadar önemli olduğundan bahsetmeye başladı. Bir sabah Greenpeace Rijksmuseum önüne harfleri yeniden getirdi. Ancak bu sefer meydanda beliren yazı “I amsterdam “ değil “I amazonia” oldu.

Greenpeace Hollanda’da orman ve biyoçeşitlilik kampanyası yürüten Sigrid Deters, şehre yerleştirilen “I amazonia” harfleri için Amazon yağmur ormanlarının acilen korunması gerekliliğini çarpıcı bir şekilde ifade ettiğini düşünüyor. Böylelikle günden güne kaybolan yağmur ormanları tekrardan gündeme geliyor. Aynı zamanda ormanları koruyan yerli halka ve geleneksel topluluklara güçlü bir dayanışma mesajı gönderiliyor.

Greenpeace Brezilya başkanının planlarına karşı imza kampanyası başlattı

Duval Guillaume tarafından hazırlanan kampanyanın çıkış noktası ise Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro’nun yaptığı açıklamalara dayanıyor. Bolsonaro, Amazon yağmur ormanlarını işletme ve maden çıkarımına yönelik kullanıma açma planları olduğundan bahsetmiş yeni ekonomik girişimlerinin kaynağı olarak yağmur ormanlarını göstermişti. Duval Guillaume yaratıcı direktörü Koenraad Lefever Amazon ormanlarının daha fazla ormansızlaştırılması yalnızca Brezilya için bir yara izi oluşturmayacağını aynı zamanda iklim bozulmalarının etkilerini de artıracağını söylüyor.

Amsterdam şehrinde tekrardan meydana çıkan harfler Amazon’da gerçekleştirilen tomrukçuluk, madencilik, petrol  çıkarma ve endüstriyel tarıma karşı imza kampanyasına destek verilmesini talep ediyor. Amazon yağmur ormanlarının yok olması Brezilya’da olduğu kadar dünyada da iklim değişikliğine yıkıcı etkiler yapıyor. Sadece orada yaşayan yerli halk değil tüm dünya vatandaşları gerçekleşen bu kıyım sonucunda küresel anlamda zarar görüyor.

Greenpeace Brezilya’nın kıdemli kampanya yöneticisi Danicley de Aguiar, gezegenin sıcaklığını 1.5 derece değiştirecek bu tahribat için gerçekleşen her kampanyanın önemine vurgu yapıyor. Amsterdam ve Avrupa’dan gelen bu dayanışma çağrısını memnuniyetle karşılan Aguiar dünyanın dört bir yanındaki insanların ve liderlerin sevdikleri şeyleri kaybetmeden önce acilen harekete geçmeye çağırıyor.

Künye

Müşteri: Greenpeace
Ajans: Duval Guillaume
Yaratıcı Yönetmen: Koenraad Lefever
Yaratıcılar: Karel De Mulder, Arnaud Bailly
Yapımcılar: Daan Feytongs & Saartje Gooris
Prodüksiyon Şirketi: Soulvizion
Yönetmen: Bram Rekers
Halkla İlişkiler: Noemie Mwanzuzi
Strateji: Jorian Vanvossel
Editör: Jesse Vulink
Sound: Merijn Kramp, Jeroen Goossens

Görsel: Youtube