Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Theo Jansen’in Yürüyen Kinetik Heykelleri Artık Uçuyor

Theo Jansen’in Yürüyen Kinetik Heykelleri Artık Uçuyor

Theo Jansen, "Strandbeests" adını verdiği kinetik heykellerine uçan bir versiyon olan "Volantum"u da ekledi.

İnternet kullanıp da Theo Jansen’in eserlerine rastlamayan çok az insan kalmıştır. Yıllardır rüzgarla hareket eden büyüleyici heykeller üreten sanatçı, ana akım haber kanallarında dahi kendine yer buldu. Biz de hem onun Strandbeests adlı bu heykel serisini hem de ondan ilham alan tasarımları haber yapmıştık. Elbette yıllar geçtikçe sanatçı, kendi tekniğinde daha derinlemesine bir deneyim kazandı ve eserleri de evrim geçirmeye devam etti. Jansen bu yürüyen heykellerin kanat çırpan ve uçan versiyonlarını yaparak yine dikkatleri üzerine çekti.

Sahilde gezinen canavarlar: Strandbeests

Theo Jansen’in rüzgarla çalışan iskelet yapılı heykelleri, evrimsel gelişimlerini ortaya koymak için her bahar sahile çıkıyor. Dolayısıyla eserler hep sahilde çekilen videolarla akıllara kazınmış durumda. Bu haberde izledikleriniz de aynı şekilde sahilde çekilmiş. Yaratıklar bir kez sahile çıkınca, yaz boyunca rüzgar, kum ve su ile ilgili deneyler yapmaya devam ediyor. Sonbaharda, bu canavarların sahildeki koşullarda nasıl hayatta kalabilecekleri konusunda biraz daha bilgilenmiş oluyor.

Hollanda kıyılarında dolaşırken görülen Strandbeests heykelleri, ilk olarak 1990’da ortaya çıktı. Jansen, basit bir sanat nesnesinden çok, gerçek yaşamı içinde taşıyan işler üretmeyi seviyor. Nihai hedefi, onları sahilde büyük sürüler halinde bağımsız bir yaşam sürmeleri için serbest bırakmak. Bunun yakın gelecekte mümkün olmayacağını kabul ediyor. Bunu birkaç yıl önce National Geographic’e verdiği bir röportajda şöyle açıklamıştı: “Bana birkaç milyon yıl verin, o zaman Strandbeests’lerim tamamen bağımsız yaşayacak”.

Bu yanıttan tahmin edeceğiniz üzere Jansen son yıllarda yaratıkları daha bağımsız hale getirmeye odaklandı. Serinin yeni üyeleri de bu hedefe oldukça yaklaşmış görünüyor. Ayrıca hareketleri de önceki versiyonlara göre çok daha akıcı. PVC borulardan yapılan heykeller, üst gövdelerini kanat gibi çırparken rüzgarı kendi başlarına yürümek için kullanıyorlar. Bu yeni üyelerden biri de 2021’de tamamlandığı uçan bir Strandbeest olan Volantum. Volantum’un bağımsız hareket etmesine biraz daha zaman var gibi. Çünkü şu anda iplerle sabitlenmiş olarak uçurtma gibi havalanıyor. Bu kararlılıkla giderse eminim Jansen bağımsız olarak havada süzülüp kendi kendine yere inen bir heykeli de hayata geçirecek.

Jansen’i Instagram’ı üzerinden takip etmeyi unutmayın.

Yürüyen canavarlardan Volantum’a uzanan evrimin tamamını aşağıdaki videoda görebilirsiniz:

Görsel: YouTube