Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Karanlıkta Parlak Mavi Renge Bürünen Bisiklet Yolu

Karanlıkta Parlak Mavi Renge Bürünen Bisiklet Yolu

Polonya’da hizmete açılması bekleyen bisiklet yolu, güneş enerjisiyle şarj oluyor ve gece parlak mavi bir ışıkla aydınlanıyor.

Polonya’da şu an test aşaması devam eden bisiklet yolu, gecenin karanlığında parlak mavi bir renge bürünüyor. Lidzbark Warmiński yakınlarındaki yol, güneş ışığıyla şarj olan fosforla aydınlanıyor. Bisiklet sürücülerinin hizmetine giren fosforlu yol, ilk bakışta Studio Roosegaarde’nin Vincent Van Gogh’un 1889 yılına ait Yıldızlı Gece (Starry Night) tablosundan esinlendiği, Eindhoven bölgesindeki hizmete giren ve güneş enerjili LED ışıklardan oluşan bisiklet yolunu hatırlatıyor.

TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z.o.o tarafından inşa edilen fosforlu bisiklet yolunda kullanılan malzeme 10 saate kadar aydınlatma sağlıyor ve her gün, gece parlamasını sağlayacak enerjiyi depoluyor. Güneş enerjisiyle ışıklandırılan bisiklet yolları, gece bisiklete binmeyi tercih eden sürücülerin güvenliğini artırıyor ve bisiklet sürmeyi daha keyifli hale getiriyor.

Aslında, kullanılan özel asfalttaki güneşle şarj olabilen fosforlu partiküller farklı renklerde de ışık yayabiliyor. Ancak, tasarımcılar bisiklet yolunun etrafındaki manzaraya en uygun rengin mavi olduğuna karar vermiş. Fosforlu malzeme diğer yolları inşa etmek için kullanılan malzemelerden daha düşük bir maliyete sahip ve daha uzun ömürlü. Güneş haricinde herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadığı içinse sürdürülebilir bir yapıda.

Görsel: TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z.o.o