Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Goodyear Ay’a Geri Dönüyor

Goodyear Ay’a Geri Dönüyor

1969 yılından bu yana Ay seyahatleri için üretim yapan Goodyear, bu kez 120°C'ye dayanan havasız lastik üretecek.

Lockheed Martin ve General Motors ile birlikte yeni ay keşif aracı üzerinde çalışan Goodyear, aya düzenlenecek yeni keşif gezisi için havasız lastikler geliştirdiğini duyurdu.

NASA tarafından 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanan aya seyahat için geliştirilen keşif aracı, 1972 yılından bu yana ilk kez biri siyahi olmak üzere iki kadın astronota ev sahipliği yapacak. Planlanan ay seyahati NASA’nın Artemis Programı kapsamında düzenlenecek. Program ayrıca tasarımı SpaceX’e ait bir araç ile Mars’a ilk insanlı seyahatin gerçekleştirilmesini de içeriyor.

Apollo programı için daha önce Apollo 14’ün nitrojen dolgulu kauçuk lastiklere sahip elle çekilen Modüler Ekipman Taşıyıcı (MET) lastikleri de dahil olmak üzere çeşitli ürünler geliştiren Goodyear, NASA ile uzun bir çalışma geçmişine sahip. Goodyear daha önce 1969’daki Apollo 11 projesine ürettiği parçalarla katkıda bulundu. Komuta modülü için pencere çerçevesi, aletleri tutan panel ve kapsülün okyanusa düşüşünü desteklemek için kapsül yüzdürme torbaları gibi bileşenleri tasarladı.

Şirket bu kez, olağanüstü koşullarda uzun süreli kullanım amacıyla mevcut havasız lastiklerinin gelişmiş bir versiyonunu üretecek. Nihai tasarımın, ayın sert ve krater dolu yüzeyinde yıllarca sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi gerekiyor. Ayrıca aydaki gece ve gündüz sıcaklıkları olan -121,11 ila +121,11 santigrat derece aralığındaki sıcaklıklara da dayanabilmeli.

General Motors tarafından geliştirilen ilk ay keşif aracı Apollo 15, tel örgüden yapılmış havasız lastiklere sahipti. Havasız lastikler daha önce, 2024 yılında karayolu taşıtlarında üzere Goodyear’ın rakibi Michelin tarafından General Motors ortaklığıyla geliştirilmişti. Öte yandan ay ve mars keşifleri için geliştirilen havasız lastik teknolojisi, dünyada kendine bisiklet gibi başka kullanım alanları da buldu.

NASA’nın Havasız Lastiği Artık Bisikletlerde

Görseller: Goodyear, AboutCars/Youtube.