Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
NASA Geleceğin Astronotlarına İlham Verecek İlk Çizgi Romanını Yayınladı

NASA Geleceğin Astronotlarına İlham Verecek İlk Çizgi Romanını Yayınladı

NASA, Ulusal Çizgi Roman Günü'nde geleceğin astronotlarına ilham verecek First Woman adlı çizgi romanını ücretsiz olarak yayınladı.

NASA, 25 Eylül’de kutlanan Ulusal Çizgi Roman Günü için First Woman: NASA’s Promise for Humanity adını taşıyan bir çizgi roman yayınladı. 40 sayfalık çizgi roman, NASA’nın Ay’a ayak basan ilk kurgusal kadın karakter olarak konumlandırdığı Callie Rodriguez’e odaklanıyor. Ana akım medyada belki gözünüze çarpmıştır; NASA birkaç yıl önce “2024 yılına kadar Ay yüzeyine bir kadın astronot çıkarma” hedefini duyurmuştu. İşte First Woman bu hedefle de paralellik taşıyor.

NASA Yönetici Yardımcısı Pam Melroy, “Callie’nin hikayesi tutku, özveri ve azmin nasıl hayallerimizi gerçeğe dönüştürmemizi sağladığınıi gösteriyor” diyor. “Callie, benim gibi, becerilerini geliştirdi, öğrenme fırsatlarını kullandı ve NASA astronotu olmak için zorlukların üstesinden geldi.”

NASA’nın gelecekteki görevler için daha fazla astronota ihtiyacı var ve bu, yolculuklarını özellikle de Artemis Programı’nı (2017’de başlayan hâlihazırda devam etmekte olan insanlı Ay yolculuğu programı) izleyici kitlesine sunmanın oldukça etkili bir yolu olabilir. First Woman‘da, “Ay’a seyahat etmek, iniş yapmak ve Ay’ı keşfetmek için NASA teknolojileri” sloganı da oldukça ön plana çıkıyor.

Mobil uygulamayla geliştirilen çizgi roman deneyimi

Okuyucular daha da sürükleyici bir deneyim için akıllı cihazlarını kullanarak basılı ve dijital dünyaları birleştirebiliyorlar. Bunun için kullanıcıların XR kodlarını tarayarak “gerçek boyutlu ortamları ve 3B nesneleri keşfetmelerini” sağlayacak özel bir uygulama hazırlanmış. Uygulama hem Android hem de iOS cihazlarda kullanılabilir durumda.

Gerçek boyutlu ortamlarla kastedilen Orion uzay aracı ve tabii ki Ay yüzeyi. Okuyucunun bunu takiben sanal ortamda NASA görevlerine katılma, mini oyunlar oynama ve eğitim videolarına erişme şansı da var.

Çizgi romanı geleneksel şekilde okumayı tercih edenler PDF’i First Woman internet sitesinden indirebiliyor veya çevrim içi olarak okuyabiliyor. Soundcloud’a yüklenen bir sesli kitap versiyonu da mevcut. Romanın İspanyolca versiyonu da hazırlanmış. Her şekilde çizgi romanın tamamen ücretsiz olduğunu da tekrar belirteyim.

NASA’nın bir dizi benzer çizgi roman yayınlayacağı belirtiliyor ve bu serinin ilk sayısı. Uzay Teknolojisi Görev Müdürlüğü iletişim direktörü Derek Wang yayın hakkında şunları söylüyor:: “Her yaştan uzay hayranlarından, öğrencileri STEM konusunda heyecanlandırmak için yeni yollar arayan eğitimcilere kadar herkesin keyif alacağı bir şey olduğunu umuyoruz.”

Daha önce benzer bir proje, European Research Council (Avrupa Araştırma Konseyi) kısa adıyla ERC tarafından gerçekleştirilmişti. ERC, destek verdiği yeni araştırma projelerini ERCcOMICS adı altında çizgi roman serileriyle anlatmaya başlamıştı.

first woman

Görsel: NASA