Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kullanıcı Deneyimine Odaklanan Karma Gerçeklik Başlığı: Lynx R-1

Kullanıcı Deneyimine Odaklanan Karma Gerçeklik Başlığı: Lynx R-1

Kickstarter üzerinden fonlanan Lynx R-1 karma gerçeklik başlığı; özgün lens tasarımı, kompakt yapısı ve performansıyla dikkat çekiyor.

Sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik gözlüklerine büyük markaların yanı sıra girişimciler de odaklanıyor. Önümüzdeki yıllarda da karma gerçeklik deneyimleriyle birlikte farklı alanlarda kullanımın daha da yaygınlaşacağı söylenebilir. Microsoft’un karma gerçeklik gözlüğü HoloLens, Xiaomi’nin henüz konsept aşamasındaki Xiaomi Smart Glasses’ı, karma gerçeklik bareti NOCTUA, hafif ve kullanışlı tasarımıyla dikkat çeken Nreal Light, Megic Leap One ya da Focals bu alanda ne kadar farklı girişimlerin olduğunu bize gösteriyor.

Hem sanal gerçeklik hem de artırılmış gerçeklik özelliklerine sahip bağımsız set Lynx R-1 de VR ve AR teknolojisini tek bir kompakt cihazda birleştiriyor. 2 yıl önce kurulan Fransa merkezli girişim Lynx, yazlım ve donanım alanlarında uzman yenilikçi bir ekip tarafından hayata geçirildi. Tasarımcılardan elektrik mühendislerine kadar 14 kişilik geniş bir yaratıcı ekip sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik deneyimini tek bir araç üzerinden kusursuz bir deneyimle sunmayı hedefliyor. Lynx R-1 bu hedefler doğrultusunda ortaya çıkıyor. Bu sayede tek bir cihaz ile sanal dünyada bir oturuma katılmak ya da arkadaşlarınızla parkta arıtılmış gerçeklik destekli oyunlar oynamak mümkün oluyor.

Çok yönlü AR/VR başlığı

Lynx R-1 ile hem sanal gerçeklik hem de artırılmış gerçeklik özelliklerine sahip, tasarım açısından estetik kullanım açısından ise rahat bir deneyim sunmak hedefleniyor. Özgün lens tasarımı ve ergonomik yapısıyla dikkat çeken karma gerçeklik başlığı kullanıcıların çevresel görüşünü de engellemiyor.

Geleneksel VR setlerine kıyasla tasarımın daha hafif olması, özgün lens tasarımı ve hemen kulakların üzerinde yer alan hoparlörler sayesinde bütünleşik bir deneyim sunulurken klasik VR setlerinin kullanıcılarda hissettirdiği baş dönmesi ve göz yorgunluğu gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırıyor. Setin ön tarafını kapsayan bölüm opsiyonel olarak tamamen de kapatılabiliyor.

Lynx R-1, yüksek performans ve rahat bir deneyim sunuyor

Oculus Quest 2 ve HTC Vive Focus 3 gibi anakart üzerinde yer alan ve anakartın beynini oluşturan entegre devrelere sahip yonga seti Qualcomm XR2’ye sahip karma gerçeklik başlığı; oyun oynama, tasarlama, eğlenme ve etkileşim kurma deneyimini çok yönlü bir şekilde sunmayı hedefliyor.

Daha fazla konfor sunan kumaş kafa bandı, 90 Hz yenileme hız, 1600×1600 piksel çözünürlük diyagonal görüş alanı, mercek ve aynalardan oluşan katadioptrik optikler, 6 GB RAM, genişletilebilir 128 GB dahili depolama alanı ve Qualcomm XR2 yongası ile yüksek performans vaat ediyor.

Lynx R-1, bağımsız çalışacak şekilde tasarlanmış olsa da Wi-Fi ya da Bluetooth aracılığıyla diğer cihazlara da bağlanabiliyor. Lynx ekibi ürününü Facebook tarafından üretilen Oculus Quest 2’ye bir alternatif olarak konumlandırırken Oculus Quest 2’de olan abonelik ve erişim izinleri gibi kullanıcı mahremiyetini sınırlandıran özellikleri barındırmayarak kendini verilerin işlenmesi konusunda daha farklı konumlandırıyor. Ürünün fiyatının Microsoft HoloLens 2’ye göre oldukça uygun olması da Lynx’in sektörüdeki köklü rakiplerine göz dağı verdiği bir başka konu. Lynx R-1 karma gerçeklik başlığının standart modelinin yanı sıra sınırlı sayıda şeffaf modelinin de sunulması bekleniyor.

Kickstarter üzerinden fonlama açarak daha bağımsız geliştirme sürecini hedefleyen geliştirici ekip 350 bin dolar fon toplamayı hedefliyordu. Kısa bir süre içerisinde hedefledikleri miktarı aşan Fransa merkezli girişim şu anda 380 bin dolardan fazla fon topladı ve önümüzdeki 34 gün daha yatırımcılardan destek almaya devam edecek. Ön üretim aşamasında olan Lynx R-1 VR/AR setinin 2022 yılının ikinci çeyreğinde tüketicilere gönderilmesi bekleniyor.

Görsel: Lynx, Kickstarter, Twitter