Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Karma Gerçeklik Bareti NOCTUA

Karma Gerçeklik Bareti NOCTUA

Karma gerçeklik teknolojisiyle donatılmış NOCTUA adlı baret, inşa sürecinde tasarıma bağlı kalmak açısından daha sağlıklı bir takip ve daha verimli bir kalite kontrol imkanı sunuyor.

Teknoloji ivme kazandıkça çalışma biçimlerinde de çarpıcı değişimler yaratıyor. Örneğin Ford ve Panasonic gibi devler, bazı fabrikalarında dış iskelet kullanımını uygulamaya başladı. Belki de bu şekilde tüm insanlığın biyonikleştiği bir noktaya doğru ilerliyoruz. Karma gerçeklikle donatılan NOCTUA adlı baret ise inşaat sektöründeki çalışma sistemini iyileştirecek bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor. İnşa sürecinde tasarıma bağlı kalmak açısından daha sağlıklı bir takip ve daha verimli bir kalite kontrol imkanı sunuyor.

NOCTUA, tasarım ve inşa süreci arasındaki boşlukları dolduruyor

NOCTUA, gerçek ve sanal dünyaları birleştiren holografik görüntüler sunarak inşaat işçisine görevi hakkında içsel bir vizyon kazandırıyor. İnşaat işçilerileri için kolaylık sağlamasının yanı sıra mimarın da daha iyi takip yapabilmesi için tasarlanmış. Bareti kullanmak için üzerindeki gözlük kısmını aşağı çekmek ve ardından render modu, ölçüm modu, şeffaf mod ve inşa modu olmak üzere dört özel mod arasından seçim yapmak yeterli. Yüklenen 3B dosyalar; yapı, boyutlar, gizli nesneler ve son render gibi sanal nesneler oluşturuyor. Bir düğmeye basarak tüm modları kolayca kapatılabiliyor ve karma gerçeklik devreden çıkarılabiliyor.

NOCTUA’nın tasarımcıları Huwan Peng ve Haoyu Liu’ya göre, yeniden modelleme/tadilat sırasında işçilerin karşılaştıkları en büyük zorluk, duvarların arkasında neyle karşılacaklarını bilmemeleri. Tasarımcılara göre bu aşamada kalite kontrol yöneticileri bile zorlanabiliyor. Tasarımcılar, bu gibi durumlarda NOCTUA’nın işleri kolaylaştırmasını hedeflemiş. Baretin ismi için de ülkemizde kukumav olarak bilinen Athene noctua adlı küçük baykuş türünden ilham almışlar. Bu kuşun en önemli yeteneği karanlıkta görebilmesi. NOCTUA da inşaat çalışanlarının görüşünü iyileştirdiği için bu ismi tercih etmişler.

Görsel: Behance