Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kirli Bebek Bezleri İnşaatları Daha Temiz Hale Getirebilir mi?

Kirli Bebek Bezleri İnşaatları Daha Temiz Hale Getirebilir mi?

Japon araştırmacılar, geri dönüştürülmüş bebek bezi atıklarının inşaat maliyetini azaltabileceğini ve beton kalitesini artırabileceğini düşünüyor.

Çevreyi en çok tehdit eden tüketim ürünlerinden biri tek kullanımlık bebek bezleri. Hızlı nüfus artışı, bu ürünü gezegene her zamankinden daha büyük bir yük haline getirdi. Japonya’da, Kitakyushu Üniversitesi’ndeki bilim insanları bebek bezlerinin betonu daha çevre dostu yapabileceğini ve yapıların maliyetini düşürebileceğini düşünüyor. Hatta araştırmaları Scientific Reports’ta yayınlanarak Japonya sınırlarını aşmış durumda.

Çocuk bezleriyle ilgili istatistikler gerçekten ürkütücü. Dünya genelindeki toplam atık hacminin %2 ila %7’sini oluşturuyorlar. Kullanıldıktan sonra genellikle; imha fırınlarında yakılarak son buluyorlar veya çöplüklerde doğayı tehdit edecek bir şekilde birikiyorlar.

Taşıyıcı elemanlarda hangi oranlarda kullanılabilir?

Le Monde’a göre, çocuk bezlerinin geri dönüştürülmesi ilk kez gündeme gelmiyor. Daha önce, Indian Journal of Science and Technology’de yayınlanan bir araştırmada, Malezya’daki araştırmacıların betonun viskozitesini (akışkanlığa karşı direncini) iyileştirmek için çocuk bezlerindeki emici polimeri kullandığı açıklanmıştı.

Japonya’daki araştırmacıların ortaya attığı çözüm gelecekte; anıtların, apartmanların ve daha fazla türde yapının taşıyıcı elemanlarını inşa etmek için atık bebek bezlerinin kullanılabileceği yönünde. Amaç betonun kalitesini artırmak. Bunun için ihtiyaç duyulan malzeme miktarı da atık bebek bezi kullanımını gündeme getiren etkenlerden.

Araştırmacılar; kullanılabilecek atık miktarını açıklarken 3 katlı bir yapıda 36 metrekarelik bir alan için geri dönüştürülmüş bebek bezlerinden kaynaklanan atıkları örneklemiş. Buna göre atıklar, sütun ve kiriş inşa etmek için kullanılan betondaki kumun %10’a kadarıyla değiştirebiliyor ve bu şekilde güç kaybına neden olmuyor. Tek katlı bir ev söz konusu olduğunda, bebek bezlerinin kullanılabileceği miktar %27’ye yükseliyor. Ayrıca bu sistemin yapının maliyetini de düşüreceği vurgulanıyor.

Görsel: Unsplash


Bigumigu Yazarı
| GENEL