Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Atık Malzemelerle Yenilenen Tasarım Müzesi

Atık Malzemelerle Yenilenen Tasarım Müzesi

Belçika'daki Gent Tasarım Müzesi, Gent şehrinin inşaat atıkları kullanılarak yenileniyor.

Bir süredir restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olan Belçika’daki Gent Tasarım Müzesi (Design Museum Gent), şehrin atıkları kullanılarak yenileniyor. Müzenin yenilenmesi ve genişletilmesi için yenilikçi bir geri dönüşüm projesi geliştiren Carmody Groarke ve TRANS architectuur | stedenbouw, proje için Gent şehrinden gelen inşaat atıklarını kullanıyor. Büyük ölçüde tuğla kullanılarak inşa edilen Gent şehri mimarisinde, inşaat atıklarını yeni yapılarda kullanmak eski binaları geri dönüştürmenin bir yolu olarak görülüyor.

2019 yılında müzenin yenilenme süreci için düzenlenen uluslararası yarışmayı kazanan iki şirket, düşük karbonlu yapı malzemeleri elde etmek için eski kırık beton ve cam parçalarını ele aldı. Beton ve cam gibi inşaat atıklarını kireçle birleştirerek bir karışım elde eden ekipler, bu karışımı öğüterek tuğla haline getirebilecekleri bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntemle üretilen Gent Waste Brick adlı sürdürülebilir tuğlalar, 2024’te tamamlanması beklenen müzenin genişlemesinin dış cephesinde kullanılacak. Bunun yanı sıra temel malzemelerin yerel olarak temin edilmesi ve tuğlaların sertleşme şekli nedeniyle Gent Waste Brick, tipik bir tuğlanın yalnızca üçte biri oranında karbon emisyonuna sahip.

Tahmini 60 yıllık bir ömür biçilen Gent Waste Brick tuğlasının bazı dezavantajları yok değil. Örneğin tipik bir tuğlaya kıyasla ıslak ve soğuk havalardaki donma-çözülme döngüsüne daha duyarlı. Proje ekibi bu sorunu suyu cepheden uzaklaştırmak için daha geniş bir çatı çıkıntısı ve donmayı engellemesi için daha derin pencere pervazları tasarlayarak çözmeyi planlıyor. Öte yandan barlardaki bira şişelerini de tuğlaya dönüştürmeye çalıştıklarını belirten Carmody Groarke’nin kurucu ortağı Kevin Carmody, şişelerin çok şekerli olması nedeniyle başarılı olamadıklarını belirtti.

1903 yılında bir grup sanatsever tarafından kurulan Gent Tasarım Müzesi, yalnızca Belçikalı tasarımcıların değil uluslararası pek çok isme ait Art Deco’dan günümüze uzanan yüzlerce tasarım objesinin ve çeşitli dönemlere ait mobilyaların bulunduğu kapsamlı bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. 1992 yılında şimdiki yerine taşınan müze, 18. yüzyıldan kalma bir yapının inşa edilen ek binalarla geniş bir alana yayılıyor.

Görseller: Carmody Groarke, Twitter, Instagram