Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe Ürünlerindeki Pantone Renklerine Karşılık Ücretsiz FREETONE

Adobe Ürünlerindeki Pantone Renklerine Karşılık Ücretsiz FREETONE

Stuart Semple, Adobe ürünlerinde Pantone renklerinin ücretli olmasına karşılık bu renkleri ücretsiz renk paleti FREETONE’la özgürleştirdi.

Adobe ürünlerindeki Pantone renklerinin ücretli hale getirilmesi, son zamanlarda yaratıcı sektörün gündemine damga vuran en önemli gelişmelerden. Kullanıcı Pantone renkleri için abone olmadığı sürece, renkli olan eski dosyalar artık yalnızca siyah olarak açılabilecek.

Dünyanın en siyah siyahı Vantablack’in haklarını elinde bulunduran Anish Kapoor’u protesto eden çalışmalarıyla tanınan Stuart Semple; Adobe ve Pantone’un hamlesine de duyarsız kalmadı. Renklerin herkese ait olduğu yönündeki yaklaşımını sürdüren Semple, kayıp Pantone renklerinin yerini alacak ücretsiz bir eklenti olan FREETONE’u yaratıcı dünyanın kullanımına sundu.

Adobe ürünlerinde kullanılabilen ücretsiz Pantone’umsu renkler: FREETONE

Bu eklenti, ücretsiz olarak indirilebiliyor ve kullanılabiliyor. Hiçbir şekilde abonelik gerektirmiyor. FREETONE, Semple’ın geçmişte özgürleştirdiği The World’s Pinkiest Pink, Incredibly Kleinish Blue, Black 3.0 ve TIFF Blue gibi renkler de dahil olmak üzere 1.280 renk içeriyor.

Semple daha önceki renk özgürleştirme çalışmalarında yaptığı gibi, ürününü sadece rengi tekeline almak isteyen kişilere yasaklıyor. Örneğin kendi yarattığı en pembe pembe, en sarı sarı ve en yeşil yeşil gibi renkleri Anish Kapoor’a yasaklamıştı. Bu defa da Adobe ve Pantone ile bağlantılı kişilerin eklentiyi indirmesini veya kullanmasını yasaklamış. Ayrıca eklenti, sanatçı Anish Kapoor’a yasaklı olan renkleri de içerdiğinden Kapoor’un da eklentiyi indirmesi ve kullanması yasak.

Adobe’da veya Pantone’da çalışmıyorsanız ve adınız da Anish Kapoor değilse, FREETONE’u Stuart Semple’ın internet sitesinden indirebilirsiniz.

Haberin girişine yerleştirdiğin tweet zincirinde tasarımcıların yorumlarını görebilirsiniz. Çoğu tasarımcı bunun pratikte işe yarayıp yaramayacağını, renk standartları açısından karşılıklığa yol açıp açmayacağını sorguluyor. Ayrıca legal olup olmadığını tartışanlar da var. Belki de Semple’ın bu hamlesinde kusursuz bir işlevsellik aramaktan ziyade onu bir çağdaş sanat eseri gibi ele almak daha doğru. Bağlam açısından verdiği mesaj, gayet anlamlı. Tüm projelerinde de renklerin özgürleşmesi ve sanatın demokratikleşmesi üzerine bir alt metin bulunuyor. Çağdaş sanat penceresinden baktığımda Semple’ı kutluyorum. Öte yandan işlevsellik konusunda yorumu tasarımcılara bırakıyorum.

Görsel: Twitter