Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Peugeot’nun Küresel İmaj Kampanyasının Arkasındaki Fikir Türkiye’den

Peugeot’nun Küresel İmaj Kampanyasının Arkasındaki Fikir Türkiye’den

Can Aksüyek ve Güler Balta, Çözüm’ün Peugeot’nun Türkiye ve MEA bölge ajansı olma hikayesini, konkur ve kampanya üretim sürecini anlattı.

Otomotiv endüstrisindeki logo değişim rüzgarlarına katılan Peugeot son olarak 2010 yılında güncellediği logosunu geçtiğimiz ay değiştirerek daha minimalist ve zarif bir görsel kimliğe geçiş yaptı. Logo değişimiyle birlikte markanın “Lions Of Our Time” kampanyası da yayına girdi. Bu yaratıcı iletişimin arkasında ise OPEn’ın Türkiye yapılanması için seçilen Çözüm’ün imzası bulunuyordu.

Peugeot’nun 2020 yılında yeni dönem küresel reklam ajansını seçmek için açtığı konkura Omnicom Group, Peugeot için oluşturduğu OPEn (Omnicom for Peugeot Engine) ile katıldı ve markanın yeni dönem global ajansı oldu. Peugeot’nun global konkur sunumuna iş üreten OPEn altındaki 4 ajanstan biri olan Çözüm tarafından yaratılan iş önce finale kaldı ardından da konkuru kazandı.

Bu gelişmelerin ardından Çözüm ve yeni kurulan OPEn Türkiye ve MEA CEO’su Can Aksüyek ve OPEn Türkiye ve MEA Başkanı Güler Balta ile konkur ve “Lions Of Our Time” kampanyasının prodüksiyon sürecini konuşma fırsatı yakaladık. Keyifli okumlar!

can aksüyek

2-3 aşamalı bir sürecin ardından Çözüm’ün getirdiği konsept üzerinden ilerlemeye karar verildi

Konkura katılmaya Çözüm olarak mı karar verdiniz, yoksa Omnicom’dan gelen bir istekle mi katıldınız? Süreci biraz anlatır mısınız?

Can Aksüyek: Konkura dahil olmamız 2020 başında Omnicom tarafından karar verildi. Daha işin başında dünyadaki Omnicom ajanslarından Peugeot için çalışacak ayrı bir network kuruldu. Birlikte yaklaşık 9 aylık bir süreç geçirdik.  Türkiye, stratejik konumu sebebiyle markanın yeni dönem stratejileri doğrultusunda en önemli bölgelerden biri. Hem Türkiye hem global Peugeot tarafından değerlendirildiğimiz bir süreçten geçtik.

Konkur sürecinde farklı Omnicom ajanslarının kendi strateji ve yaratıcı fikir çözümleriyle gelmeleri bekleniyor muydu? Yoksa bir görev dağılımı oldu mu?

Can Aksüyek: Tüm konkuru Paris merkez ofisi yönetti. Tüm dünyadan ajanslar seçildikten sonra bunlar arasından da 4 hub ülke belirlendi: Fransa, Türkiye, Arjantin ve Hollanda. Aslında tüm konkur sürecini bu 4 ülke birlikte çalışarak geçirdi. Bu ülkelerde de portföyünde başka bir otomotiv markası olmayan ajanslar seçilerek tek bir yönetim altında toplandık.

Kreatif süreç öncesinde bu 4 ülkenin stratejistleri bir araya gelerek Peugeot için yeni dönem stratejisi ve briefleri hazırladı. Bu ortak strateji doğrultusunda her ülke kendi imkanlarıyla yaratıcı çalışmalar üretti, yani kendi içimizde bir konkur. Paris merkez ofisi bu çalışmaları Peugeot Fransa yönetimine sundu. 2-3 aşamalı bir süreç oldu. İlk sunumda Peugeot Fransa yönetimi bizim Türkiye olarak getirdiğimiz konsept üzerinden ilerlenmesine karar verdi. Diğer ülkeler bizim kampanya üzerinden çalıştı ve toplamda 3 ülke Yönetim Kurulu’na kendi sunumunu yaptı. Son toplantıda yine Türkiye olarak bizim işlerin hayata geçirilmesi için start verildi.

“Global bir imaj kampanyasına imza atmaktan gurur duyuyoruz.”

Yaratıcı fikrin uygulaması nerede yapıldı, tasarım ve prodüksiyon süreçlerinde Çözüm de yer aldı mı?

Güler Balta: Konkur sürecinin tamamı online iletişim platformları üzerinden gerçekleşti. Merkezimiz Fransa liderliğinde, aylar süren çok yoğun bir çalışma süreci geçirdik. Bizim için en gurur verici tarafı, konkuru kazandıran fikrin, bize ait olmasıydı. Böylece, uzun yıllar sonra yenilenen Peugeot’nun marka kimliği ve imajını, bizler şekillendirme şansı yakalamış olduk.

“Lions Of Our Time” kampanyasının senaryosu ve tüm tasarımlar bizim buradan çıktı. Kampanyamız bu ay başında Fransa ve tüm dünyada yayına girdi. Film çekimleri Lizbon’da, fotoğraf çekimi ise Fransa’da gerçekleşti. Pandemi nedeniyle çekimlere katılamadık, ama sürece online dahil olduk. Mottosundan, sosyal medyadaki aslan filtresi yapımına kadar pek çok mecrayı kapsayan global bir imaj kampanyasına imza atmaktan gurur duyuyoruz.

Bu konkur sonrasında Peugeot’nun Türkiye dışındaki iletişiminin ne kadarından siz sorumlu olacaksınız?

Güler Balta: Bu gelişmeyle OPEn Türkiye olarak Peugeot’nun global ajanslarından biri olarak seçildiğimiz için markanın tüm global iletişim çalışmalarının yaratıcı aşamasında bundan böyle yer alıyoruz. Günlük iş akışı modelinde ise, otomotiv alanında tecrübeli ve yetenekli güçlü bir ekip kurduk, markanın MEA ve Türkiye’den sorumlu ajansı olarak da hizmet veriyoruz.

Şu an hayata geçen “Lions of Our Time” kampanyası dışında bir diğer fikrimiz daha kabul edildi ve prodüksiyonuna başladık bile. Onun dışında düzenli olarak yurtdışından briefler geliyor ve yoğun bir çalışma sürecine girdik bile.

Omnicom’un benzer uluslararası konkur girişimleri olacak mı? Çözüm olarak böyle büyük bir marka için kazanan fikri bulmuş olmanın size network bünyesinde yeni kapılar açmasını bekliyor musunuz?

Can Aksüyek: Bundan sonra daha çok böyle girişimler olacağını düşünüyorum. Bu süreç pandemiye ve tüm zorluklara rağmen dünyanın farklı yerlerindeki insanların bir araya gelerek ne kadar büyük başarılar elde edebildiğini hepimize göstermiş oldu.

Biz Çözüm olarak geçmişte bir çok bölgesel kampanya yapmıştık ama bu çapta bir iş ilk. Şu an buna benzer bir konkur daha gündemimizde. Türkiye olarak network cephesinde de oldukça ses getirdik ve tebrik aldık. Bizim işin seçildiğini duyurdukları sunumda geçen yılın PEUGEOT CEO’su Jean-Philippe Imparato: “Yeni dönem Peugeot marka imajını anlatacak bu yaklaşımın özellikle Türkiye’den çıkmış olması bizi çok mutlu etti” sözlerini hiç unutmayacağız.

Görsel: Çözüm