Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hyundai’nin Yengeçten İlham Alan Otomobili

Hyundai’nin Yengeçten İlham Alan Otomobili

Hyundai Mobis, e-Corner teknolojisini entegre ettiği Ioniq 5 EV ile standart otomobillerin yengeç gibi hareket etmesini sağlayabilir.

Hyundai, ilk kez CES 2018’de tanıttığı ve Hyundai Mobis tarafından geliştirilen e-Corner teknolojisini entegre ettiği Ioniq 5 EV otomobilini 2025 yılında piyasaya sürmeye hazırlanıyor. CES 2023’te tanıtılan Ioniq 5 EV’nin yeni versiyonu yengeç yürüyüşünü taklit ederek yan yan gidebiliyor ve 180 derece dönüş yapabiliyor.

En büyük farkı ise otomobil tekerleklerinin standart 30 derecelik dönüş açısını 90 dereceye kadar genişletmiş olması. e-Corner sistemi sayesinde ortalama bir otomobilin hareket kabiliyetini farklı bir noktaya taşıyan Hyundai, paralel veya 90 derece dönerek park etme, tekerlekleri 90 derece döndürme ve otomobili yatay olarak sürme gibi manevralar yapılmasına olanak tanıyor. Dar sokaklarda ve kalabalık alanlarda otomobili park etmek sorun olmaktan çıkıyor.

2021 yılında ilk kez GMC Hummer EV ile ortaya çıkan araçlardaki yengeç yürüyüşü (crabwalk) teknolojisi, Hyundai’nin bu entegrasyonuyla birlikte kompakt ve orta boy elektrikli otomobiller için uygulanabilir hale gelerek pratik kullanım sağlıyor. Araç tipine bağlı olarak e-Corner modülü, gereksiz yer kaplamadan aracın taban iskeletine sığacak şekilde özelleştirilebilir. Bunun yanı sıra GMC’den farklı olarak Hyundai direksiyon, fren, süspansiyon ve sürüş sistemlerini birleştiren bir e-viraj modülü geliştirdi. Şirket, 2023 yılına kadar dört e-viraj modülünü bir araya getirecek bir modül geliştirmeyi ve 2025 yılına kadar otomatik sürüşe entegre etmeyi hedefliyor.

Hyundai 2021 yılında hareket kabiliyetleriyle hayranlık uyandıran robot tasarımlarıyla tanınan Boston Dynamics‘i satın almıştı. e-Corner teknolojisinin 2018 yılında ilk kez duyurulmasının ardından standart bir otomobile entegrasyonunun 5 yıl aldığını göz önüne alırsak, kim bilir belki de bu satın alma Hyundai Mobis’te işlerin bir noktadan sonra hızlanmasına neden olmuş olabilir. Kablolu yönlendirme, kablolu fren, tekerlek içi motor ve elektrikli bir amortisörden oluşan crabwalk sisteminin detaylı özelliklerine göz atmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Görseller: Twitter, Youtube