Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uçan Otomobil “Model A”

Uçan Otomobil “Model A”

Hem otomobil hem de eVTOL olan “Model A”, tasarımı ve karayoluna uyumu açısından rakiplerinden çok daha iddialı.

Uçan elektrikli otomobiller, son yılların en heyecanla takip edilen ulaşım araçlarından. Model A hem otomobil olarak kullanıldığında sahip olduğu görünüm hem de karayolu standartlarına uyum açısından bu yeni araçlar arasında bir adım öne çıkıyor.

ABD Federal Havacılık İdaresi, bir drone gibi doğrudan havalanarak sürüşten uçmaya geçebilen elektrikli otomobil prototipi Model A için özel bir uçuşa elverişlilik sertifikası verdi. Araç, Kaliforniya merkezli şirket Alef Aeronautics’e ait bir tür eVTOL. Gövdesine entegre dört tekerleği ve sekiz rotoru bulunuyor. Test uçuşu için onay alan Model A, halka açık uçuşlar yapmaya hazırlanıyor.

Uçan Otomobil Model A

Alef Aeronautics: “Model A, dünyanın Federal Havacılık İdaresi sertifikalı ilk gerçek uçan otomobili”

Alef Aeronautics, son yıllarda onay alan benzer modeller uçabildiği, ancak normal yollara veya park alanlarına sığmadığı için, bunun onu “dünyanın FAA sertifikalı ilk gerçek uçan otomobili” yaptığı iddiasında.

Şirketin CEO’su Jim Dukhovny, “Bu, uçaklar için küçük, otomobiller için dev bir adım. FAA’dan bu sertifikayı aldığımız için heyecanlıyız. Bu, insanlara çevre dostu ve daha hızlı bir ulaşım sağlamaya daha da yaklaşmamızı,; bireylere ve şirketlere her hafta saatler kazandırmamızı sağlıyor.” diyor.

Araç, ilk bakışta normal bir spor otomobili andırıyor. Ancak dış yüzeyinin altında gizlenmiş sekiz rotor – dördü arkada ve dördü motorun normalde olacağı yer olan önde – bulunuyor. Bunlar, aracın uzun bir piste ihtiyaç duymadan tıpkı bir drone veya helikopter gibi dikey olarak iniş – kalkış yapmasına olanak tanıyor.

Araç kabini 2 kişilik yolcu kapasitesine sahip. Havadayken, aracın tüm gövdesi 90 derece yan dönüyor. Böylece bir zamanlar arabanın önü ve arkası olan alanlar, maksimum hız için kabinin her iki yanında uzanan iki kanat haline dönüşüyor. Bu esnada kabinin kendisi de kendi ekseni etrafında otomatik olarak dönerek yolcular için daima düz duran ve ileriye bakan bir pozisyon alıyor.

Alef Aeronautics, aracın 200 millik (yaklaşık 322 km) bir sürüş menziline ve 110 millik (yaklaşık 177 km) bir uçuş menziline sahip olacağını belirtiyor. Model A’nın üretimine ve teslimatlarına 2025’in sonunda 300.000 $’dan başlayan ön siparişlerle başlamayı hedefliyorlar.

Halkın kullanımı için fiilen onaylanan ilk uçan araba olmak için rekabet şu an çok yoğun. Volkswagen’in Flying Tiger prototipi ve geçen yıl Slovakya’da uçuşa elverişlilik sertifikası verilen Klein Vision imzalı AirCar da öne geçmek için zamanla yarışıyor. Hyundai Motor Avrupa başkanı Michael Cole daha önce uçan arabaların 2030 yılına kadar şehirlerimizde olacağına inandığını söylemişti.

Uçan Otomobil Model A

Uçan Otomobil Model A Uçan Otomobil Model A

Görsel: Alef, Facebook