Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklam Sektörünün Taban Ücret Talepleri

Reklam Sektörünün Taban Ücret Talepleri

Reklamcılar Platformu, sektör çalışanlarının mevcut ekonomik konjonktürün yanında yetersiz kalan maddi koşullarını 'Taban Ücret Politikası' raporu ile ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında sendikalaşarak Reklamcılar Platformu çatısı altında bir araya gelen reklam sektörü çalışanları, o günden bu yana sektörde yaşanan sorunları daha görünür hale getirerek çözümlerin geliştirilmesi için çalışıyor. Reklam sektörünün en önemli sorunlarından biri, benzer şekilde pek çok alana sirayet eden mevcut ekonomik konjonktürün yanında yetersiz kalan maddi koşullar. Bu durumla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayan Reklamcılar Platformu, sektörün – sahip olması gereken – taban ücret politikasını açıkladı.

Sayıları toplamda 5 bini aşmayan reklam sektörü çalışanlarının almaları gereken minimum ücret tutarlarının ortaya konduğu raporda, belirtilen rakamlar artan yaşam maliyetleri hesaba katılarak belirlendi. 2022 yılında Türkiye’deki reklam yatırımlarının rekor bir artışla 63,89 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çekilen çalışmada, reklam ajanslarının ücretlendirmelerinde çok geride kaldığı belirtildi.

Çalışanların emeklerinin karşılığını asgari ücret düzeyinde dahi almakta zorlandığı sektörde, neredeyse tamamı İstanbul’da ikâmet eden reklamcıların maaş ortalamalarının tüm genel hak ediş ve ücretlendirmelerde yapılan artış oranları karşısında yüzde 62,35 geride kaldığı tespit edildi.

Yemek giderleri, memur maaşları, asgari ücret, kira zam oranları ve enflasyon verilerinin derlendiği raporda, söz konusu parametrelerdeki değişim göz önüne alınarak yeni mezun bir reklamcının minimum 22 bin 80 TL aylık ücret alması gerektiği belirtildi. Tüm vergiler hariç tutularak net ücretler üzerinden yapılan hesaplamalara göre ajanslar tarafından reklam sektörü çalışanlarına kıdem bazında ödenmesi gereken ücretler şu şekilde:

  • 1. seviye çalışan için başlangıç ücreti en az 27.934,25 TL olmalı (Jr. Reklam Yazarı, Jr. Sanat Yönetmeni, Müşteri İlişkileri Temsilcisi, Jr. Yapımcı, Jr. Stratejist vb.)
  • 2. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 1. seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 25 fazlası yani en az 34.917,8125 TL olmalı (Reklam Yazarı, Sanat Yönetmeni, Müşteri İlişkileri Süpervizörü, Yapımcı, Stratejist vb.)
  • 3. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 2. seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 20 fazlası; en az 41.901,375 TL olmalı (Yaratıcı Grup Başkanı, Social Media Direktörü, Müşteri İlişkileri Direktörü, Sr. Yapımcı, Strateji Direktörü vb.)
  • 4. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 3.seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 40 fazlası; en az 58.661,925 TL olmalı (Kretif Direktör, Head Of Production, Müşteri İlişkileri Grup Direktörü, Grup Strateji Direktörü, Chief Digital Ocer, Design Director vb.)
  • Freelance Çalışan: Ajanslarla dönemsel ya da uzun vadeli Freelance çalışanlar, en az, kıdemlerine denk gelen seviyedeki aylık taban ücret üzerinden anlaşma sağlamalı. Ödeme konusunda şartları standarda oturtmak adına, anlaşılan tutarın yüzde 50’sini peşin, kalan tutarı 15 gün vade ile almalı. Ayrıca ajans ile anlaşma yaparken, çalıştıkları süre kadar sigortalanma haklarının olduğunu hatırlatmalıdırlar.

Raporda ayrıca önümüzdeki döneme ilişkin “Ajansların fiyatlandırmalarında, çalışanların maaşlarında, bu raporda tavsiye edilen asgari tutarları baz alması önümüzdeki dönem için hayati önem taşımaktadır. Yaratıcı reklam ajansları ve çalışanlarının; mecra, medya, marcom, prodüksiyon gibi diğer reklam bileşenlerinin çok gerisinde kalan rakamları ancak böyle bir iyileştirmeyle asgari seviyeye gelebileceği bir gerçektir.” ifadelerine yer verildi.

Reklamcılar Platformu, sektördeki maddi koşulları iyileştirmek adına önümüzdeki dönemde bağlı bulundukları Sinema TV Sendikası ile birlikte bu raporun devamı niteliğindeki çalışmalarını da duyuracaklarını açıkladı. Raporun tamamını bu bağlantı üzerinden inceleyebilirsiniz.


Görseller: Twitter, Instagram