Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Karada, Denizde ve Havada Gidebilen Araç: Linux

Karada, Denizde ve Havada Gidebilen Araç: Linux

Jet Capsule kurucusu Pierpaolo Lazzarini'nin Architaly şirketi ile gerçekleştirdiği ortaklık sonucu ortaya çıkan Linux çok işlevli seyahat deneyimi sunuyor.

Şimdiye kadar suda ve karada veya havada ve karada giden araç tasarımları ile karşılaştık. Çekme karavan olarak karada işlev gören Sealander ve Caravanboat’un tasarladığı Departure One hem karada hem suda gidebilen amfibik araçlar kategorisinde yer alıyordu. Uçak ve otomobil arasında bir kategoride olan uçan otomobiller ise kişisel mobilite konusunda çığır açabilir. Kickstarter üzerinden fonlanan AeroMobil ve Hollanda merkezli üretime sahip PAL-V gibi tasarımlarla henüz günlük hayatta karşılaşmıyoruz. Ancak bu tasarımlar gelecekteki uçan araçlara ışık tutması açısından önem taşıyor.

Linux eklenebilen motorları sayesinde alternatif hareketlilik sunuyor

Bu iki farklı kategoride yer alan tasarımların birleşmesi sonucu ise ortaya karada, denizde ve havada gidebilen bir konsept çıkıyor. Bunlardan biri Jet Capsule tarafından tasarlanan su, kara ve gökyüzü hareketliliğine alternatif oluşturan Linux. Jet Capsule kurucusu Pierpaolo Lazzarini, Dubai merkezli Architaly şirketi ile gerçekleştirdiği ortaklık sonrası sürdürülebilir kapsül konseptini ortaya çıkardı. Linux, mobilite ihtiyaçlarına göre özelleştirilebiliyor veya uyarlanabiliyor.

4 metre uzunluğuna ve 1,90 metre genişliğindeki ana gövdeye yerleştirilebilen motorlar farklı alanlarda kullanım imkanı sunuyor. Elektrikli motorları sayesinde denizde 30 knot hıza kadar çıkarken 4 ila 8 saat arası otonom sürüş gerçekleştirebiliyor. Dıştan takma motorlarla uyumlu olan Linux deniz yolculuğunda 4 veya motorların durumuna göre 6 kişilik kullanım seçeneği sunuyor.

Linux’un hafif karbon şasisi ve lastiklerin yerine takılabilen sekiz Siemens motorları sayesinde uçuş deneyimi yaşamak mümkün. Ancak uçuş deneyiminde ağırlığı sınırlandırmak için yolcu kapasitesi maksimum 2 kişiye düşüyor. Aynı motorların dörtlü konseptiyle de karada ulaşım sağlanıyor.

Açık kaynak Linux’un 2021’de piyasaya çıkması bekleniyor

Prototip oluşturma ve sanatsal görselleştirme yeteneklerine sahip İtalyan tasarımcı Lazzarini, stüdyosunu alışılagelmişin dışındaki tasarımlar için açıyor. Tüm tasarımlar piyasaya sürülmeye hazır projeler olarak ortaya çıkıyor. Yüksek kaliteli ve gerçek zamanlı görselleştirmeye dayalı 3B modeller tasarımın işlevini ve amacını tanıtmada yardımcı oluyor.

Linux da bu tasarım sürecinin ardından ortaya çıkan araçlardan. 2021 yılında piyasaya sürülmesi beklenen proje tamamen açık kaynak olacak. Yani şirketler ve müşteriler aracı geliştirmeye katılabilecek.

Görsel: Pierpaolo Lazzarini