Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Havada, Denizde ve Karada Gidebilen İki Kişilik Lüks Jet Kapsül

Havada, Denizde ve Karada Gidebilen İki Kişilik Lüks Jet Kapsül

Lazzarini Design Studio'nun ultra hafif karbon fiber küresi Stratosfera, suda, havada ve karada gidebiliyor.

Hem karada hem suda gidebilen amfibik araçlar, özellikle karavan tasarımın ön planda olduğu modelleriyle doğayla baş başa kalmak ve bir göl kenarında kamp yapmak isteyen macera tutkunları için alışılmışın dışında seçenekler sunuyor. Caravanboat’un tasarladığı Departure One, çekme karavan olarak karada işlev gören deniz motoruna sahip Sealander, karavan ve tekne deneyimini bisikletle buluşturan Z-Triton bu konseptlere örnek gösterebileceğimiz araçlar.

Jet Capsule kurucusu Pierpaolo Lazzarini’nin, Dubai merkezli Architaly şirketi ile gerçekleştirdiği ortaklık sonrası ortaya çıkarılan suda, havada ve karada gidebilen Linux ise yukarıda bahsettiğimiz tasarımların işlevselliğini bir kat daha artıran bir konsept araçtı. Fütüristik tasarımlarıyla konsept araçlarda hep bir adım sonrasını hayal eden tasarımcı Pierpaolo Lazzarini, küresel tasarımıyla dikkat çeken Stratosfera aracıyla Linux’da olduğu gibi havada, karada ve suda gidebilecek bi konsept sunuyor.

Stratosfera, yolculusunu her şekilde A noktasından B noktasına götürebiliyor

“Geleceği düşün, geçmişi asla unutma” mottosuyla hareket eden tasarım stüdyosu, farklı modellerde lüks konsept otomobil tasarımlarının yanı sıra hayata geçirdiği Jet Capsule projesiyle bu fütüristik tasarımların doğru yatırımlarla gerçeğe dönüşebileceğini de gösteriyor.

stratosfera

Otomotiv endüstrisinde uzunca yıllar çalıştıktan sonra 2010 yılında Lazzarini Design Studio adıyla kendi tasarım stüdyosunu kuran Pierpaolo Lazzarini, kentsel hava hareketliliğine yoğunlaştığı eVTOL tasarımlarını andıran Stratosfera ile geleceğin hava ve deniz taksilerinin nasıl olabileceğini gözler önüne seriyor.

Yaklaşık 1,65 metre yarıçaplı kürenin içi iki kişinin konforlu bir şekilde seyahat etmesine imkan tanıyor. Ayrıca ultra hafif karbon fiber malzemeyle güçlendirilen gövde yolcu güvenliğini sağlayan kuvvetli bir yapıya da sahip. Aracın şasisi su, kara veya hava kullanımı için uyarlanabiliyor. Ayrıca denizin altında ve karda kullanmaya uygun olacak eklentiler monte edilerek kara ve su ulaşımında farklı alternatifler de sunulabileceği belirtiliyor.

Havada, karada ve suda seyahate imkan veren konsept aracın su üzerindeki ulaşıma imkan veren eklentileri tasarımda en çok dikkat çeken unsurlar. Hava ulaşımı için eVTOL araçlarda olan pervane sistemi kullanılıyor. Küre bölmenin altına eklenen 150 beygirlik ikiz jet motorları kuvvetiyle kürenin suyun üzerinde ilerlemesine imkan tanırken yaklaşık 55 km/s hıza ulaşması hedefleniyor.

Her biri iki pervane içeren dört panelin maksimum 300 km/s hıza kadar ulaşması planlanıyor ancak stüdyo aracın henüz konsept tasarım olması nedeniyle menzili ve irtifası konusunda açıklama yapmıyor. Hava yolculuğunda pervanelere alternatif olarak güneş panelleriyle kaplı bir hava balonunun da kullanılabileceği ön görülüyor.

Kokpitte yer alan kontrol düğmeleri ve kol sayesinde hava ve sudaki sürüşler kontrol edilebiliyor. Lazzarini Design Studio karada sürüş deneyimi hakkında herhangi bir detay paylaşmıyor. Küre bölmenin altında yer alan pervane sisteminin modüler olarak çıkarılabileceği ve yerine tekerleklerin takılabilmesi olası gözüküyor.

stratosfera stratosfera

Görsel: Lazzarini Design Studio, designboom