Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Şeffaf Plakadaki Görüntüler Işıkla Görünür Oluyor

Bu Şeffaf Plakadaki Görüntüler Işıkla Görünür Oluyor

Matt Ferraro'nun caustic fenomenine dayanarak hazırladığı şeffaf plaka ışığa tutulduğunda, içinde gizlenen görüntüler görünür oluyor.

Aşağıdaki videoda görünen akrilik plaka, güneş ışığı veya yapay bir ışık kaynağı tarafından aydınlatıldığında aniden 2 veya 3 boyutlu bir şekil ortaya çıkıyor. Havacılık ve yazılım mühendisi Matt Ferraro’nun yaratıcı tasarımı, fiziksel bir fenomen olan caustic’e dayanıyor. Işığın bir camdan veya başka herhangi bir şeffaf nesneden süzüldüğünde gölgeler ve parlak noktalar oluşturduğu her şeyde caustic fenomenini gözlemlemek mümkün.

Görüntü, güneş ışığıyla 3 hologram halini alıyor

Kendisi projesini şöyle tarif ediyor: “Tüm sezgilere meydan okuyan fiziksel bir nesne yaptım. Kare akrilik, her iki tarafı da pürüzsüz, tamamen şeffaf, küçücük bir pencere. Üzerine bir el feneri tutarsanız sihirli bir şekilde bir görüntü oluşturuyor.”

“Ve onu güneşe çıkarırsanız, bu 3B hologramı üretiyor.”

Caustic fenomeni nedir?

“Caustic’ler, saydam bir nesneyi aydınlatırken gördüğümüz parlak ışık parçalarıdır. Doğrudan nesneden geçmeyen tüm fotonlar, nesnenin gölgesini oluşturan şeydir. Ancak tüm bu fotonların hala bir yere gitmesi gerekiyor. Bunlar caustic desene katkıda bulunuyorlar.” diyor Matt Ferraro.

Aslında günlük yaşamda da bu fenomenle sıkça karşılaşabiliyoruz. Örneğin bir bardak suyun güneşli bir odada masaya düşen yansımalarında caustic fenomenini görebiliriz. Bir havuzun yüzeyindeki en yumuşak dalgalar bile, aşağıdaki zeminde yoğun caustic’ler oluşturan güçlü mercekler niteliğinde.

Ferraro, akrilik yüzeyin eğriliğini belli noktalarda iki milimetreden fazla olmayacak şekilde hafifçe değiştirmiş. Böylece içi boş görünen plakayı, ışıkla etkileşime girerek holografik bir kedi imgesi üreten sihirli bir düzeneğe dönüştürmüş.

San Francisco’da yaşayan mühendis, şeffaf tabletin nasıl çalıştığına dair detayları henüz açıklamamış olsa da, kendi internet sitesinde tasarımın iki boyutlu yönlerinin ardındaki fiziği detaylandırmış. Gelişmeleri kendisinin Twitter hesabından takip edebilirsiniz.

Görsel: Matt Ferraro