Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lüks Otomobillerin Ön Yüz Tasarımını Taklit Edebilen Toplu Taşıma Aracı

Lüks Otomobillerin Ön Yüz Tasarımını Taklit Edebilen Toplu Taşıma Aracı

Tasarımcı Marko Petrovic, hologramlı ekranıyla ön yüzü BMW, Mercedes ve Audi'ye dönüşebilen elektrikli bir toplu taşıma aracı geliştirdi.

Mark Design Studio‘nun kurucusu ve tasarımcı Marko Petrovic, küresel bir mobilite tasarımı yarışması olan Movin’On Challenge Design için lüks otomobillerden ilham alan ve onların ön kaputlarını hologramla yansıtarak markalandırılabilen bir toplu taşıma aracı geliştirdi. Toplu taşımanın kitlesel olarak benimsenmesinin önündeki tek engelin, özel otomobillerin daha iyi görünmesi ve hissettirmesi olduğunu düşünen Petrovic, bu yılki teması “Sürdürülebilirliği Dengelemek” olan yarışma için toplu taşımanın imajını değiştirerek benimsenmesini kolaylaştıracak bir tasarım geliştirdi.

Çalışmalarının ardından ortaya lüks ve kullanışlılık arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran ve lüksü çevre dostu haline getiren Concept NTU (New Transportation Utility) adlı toplu taşıma aracı çıktı. Concept NTU, güneş enerjisiyle çalışan elektrikli bir platform üzerinde ilerleyen, üstü şeffaf bölmeli 6 kişilik bir araç.  Üç ayrı parçaya ayrılabilen Concept NTU, polikarbonattan yapılan kabin, motor kolları ve nanoteknoloji kullanılarak geri dönüştürülmüş plastikten üretilen şasiden oluşuyor.

Polikarbonat kabin, lazerle entegre edilen şeffaf ekranlara sahip. Bu ekranlar araç içindeki yolcular için bir kullanıcı arabirimi olmanın yanı sıra aynı zamanda otomobil markalarının dışarıdan görülebilecek şekilde hologram olarak yansıtılmasını sağlıyor. Petrovic, insanların Audi, BMW, Mercedes-Benz veya başka bir markanın amblemi olan markalı bir toplu taşıma aracını kullanmayı seveceklerini belirtiyor.

Tekerleklerinin bulunması gereken yerde Tesla’nın kablosuz enerji iletim sistemlerine benzer şekilde elektrikli motor ve paletli sisteme sahip güçlü bir bilgisayar bulunan araç, motor kollarıyla yakındaki elektrik santrallerinden kablosuz olarak enerji çekebiliyor. Bunun yanı sıra en önemli alameti farikası, verimli bir dağıtılmış kablosuz enerji ağı oluşturmak için kullanılmayan enerjiyi çevredeki diğer elektrik santralleri ve NTU araçlarıyla paylaşabiliyor.

Bu yıl 23.’sü düzenlenen Movin’On Challenge Design yarışmasının başvuruları 28 Şubat 2023 tarihine kadar devam ediyor. 23. Movin’On Challenge Design’ın kazananları, Haziran ayındaki Movin’On Zirvesi’nde açıklanacak.

Görseller: Youtube