Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hem Duvar Halısı Hem de Güneş Enerjili Aydınlatma

Hem Duvar Halısı Hem de Güneş Enerjili Aydınlatma

Marjan van Aubel'in fotovoltaik şeritler kullanarak tasarladığı Ra isimli duvar halısı, güneş enerjisiyle çevresini aydınlatıyor.

Güneş panellerinin çatılarda olmasına alışkınız. Hollandalı tasarımcı Marjan van Aubel ise bunları evlerimizin içinde hayal etmiş. Geometrik desenler oluşturacak şekilde düzenlediği bu renkli fotovoltaik hücrelerle, adeta sanat eseri gibi olan Ra isimli bir duvar halısı tasarlamış.

Adını eski Mısır güneş tanrısı Ra’dan alan şeffaf güneş halısı, pencereye asılmak üzere tasarlanmış. Böylece gün boyunca ışık alıyor. Hava kararmaya başladığında, gün boyunca fotovoltaik hücreler tarafından yakalanan enerjiyle parlamaya başlıyor. Işık değiştikçe evin duvarında renkli desenler yaratıyor.

Ra, fotovoltaik hücrelerin tasarım malzemesi olabileceğini ortaya koyuyor

Aslında Ra’nın amacının kesinlikle aydınlatma sağlamak olmadığının altı çiziliyor. Asıl amacı fotovoltaik hücrelerin sadece işlevsel uygulamalardan ziyade sanatsal ve dekoratif uygulamalarda da kullanılabileceğini sahip göstermekmiş. Van Aubel; esnek renkli, şeffaf bir yüzeyin birçok tasarım olanağı sunduğunu belirtiyor. Tıpkı cam veya kil gibi kendine has karakteri olan bir malzeme.

Ra’da kullanılan fotovoltaik hücreler, plastik güneş pilleri olarak da bilinen üçüncü nesil güneş enerjisi teknolojisi olarak sınıflanıyor. Bu hücreler, ince katmanlar halinde uygulanan ışık emici mürekkebin yardımıyla çalışıyor ve yakalanan güneş ışığını elektriğe dönüştürebilen titanyum oksit nanoparçacıklarla örtülüler. Bu, PV’lerin neredeyse bir dergi gibi basılmasına, ancak yüzey olarak kağıt yerine ince bir polietilen tereftalat (PET) plastik tabakası kullanılmasına olanak tanıyor.

Günümüzde silikondan yapılmış PV hücreli sert, ağır bloklar olan güneş panellerinin yüzde 90’ının aksine plastik hücreler esnek ve bükülebilir, renklendirilebilir ve giysilere entegre edilebilir yapıda. Hatta arabaları ve bina cephelerini kaplamak için de kullanılabiliyorlar. Ayrıca organik güneş pilleri, silikon muadillerine göre 40 kat daha hafif ve 1.000 kat daha ince. Ra’nın tasarlanma amacı da bu ilerlemeleri ve malzemenin benzersiz estetik niteliklerini ortaya koymak. Van Aubel, halı gibi dokunan hücrelerin yapıştırıcı olmadan bir arada durabildiğini ve böylece kolayca parçalara ayrılıp geri dönüştürülebileceğini de vurguluyor.

Görsel: Instagram