Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güneş Panellerinden Yapılmış Etkileşimli Lexus Heykeli

Güneş Panellerinden Yapılmış Etkileşimli Lexus Heykeli

Lexus, Hollandalı tasarımcı M​​arjan van Aubel'in Miami Çağdaş Sanat Enstitüsü'nün bahçesinde sergilenen “8 Dakika ve 20 Saniye” adlı etkileşimli heykeliyle Lexus LF-ZC’yi tanıtıyor.

Bir hologramı andıran heykel, şirketin 2026’da piyasaya süreceği tam elektrikli sedan konsepti Lexus LF-ZC’yi (Geleceğin Sıfır Emisyon Katalizörü) tanıtıyor. Lexus LF-ZC, Marjan van Aubel‘in markalaşmış güneş paneli tasarımı aracılığıyla etkileşimli bir deneyim olarak yeniden canlandırılmış. Yerleştirme, van Aubel’in Miami’deki ilk halka açık projesi ve mekansal ve deneyimsel tasarımda uzmanlaşan Random Studio tarafından gerçekleştirilmiş.

Adını güneş ışığının dünyaya ulaşması için geçen süreden alan “8 Dakika ve 20 Saniye”, LF-ZC’yi 3 boyutlu bir heykele dönüştürmek için hem şeffaf hem de renk açısından zengin üçüncü nesil güneş pilleri olan Organik Fotovoltaikleri (Organic Photovoltaics / OPV) kullanıyor.

Yerleştirme de Lexus gibi temiz enerji kullanıyor

Yerleştirme, etrafta dolaşan izleyicilerin varlığına tepki veriyor. Dört hareket sensörü, otomobilin EV platformunu temsil eden kurulumun tabanı boyunca ışık saçıyor. Beklenmedik aralıklarla, geçici bir ışık değişimiyle canlanıyor. O anlarda ışık onun üzerinden akıyor. Bu da hareket halindeki arabanın dinamiklerini ve sürüş enerjisini yansıtıyor. Gün ilerledikçe OPV plakalarına yansıyan sıcak gün doğumu renklerinin yerini daha soğuk tonlar alıyor.

Heykel gün boyunca tabanına yerleştirilmiş pillerde enerji toplayan OPV hücrelerinden enerji çekerek güneş enerjisinden yararlanıyor. Bu sürekli emilim depolanarak heykelin özelliklerini gece de sürdürmesini sağlıyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Lexus (@discoverlexus)’in paylaştığı bir gönderi

Yerleştirmeye; yaylı çalgılar, piyano ve çevreyle uyum sağlayan çanların bir araya geldiği yumuşak bir ortam melodisi eşlik ediyor. Zaman zaman melodi kuş sesleri ve başka ses efektleriyle süsleniyor. Bazen kompozisyona, orijinal LF-ZC’nin iç kısmında kullanılan doğal malzemeye ince bir gönderme olan bambu notalarını da dahil oluyor.

Yerleştirme 17 Aralık’a kadar sergilenmeye devam edecek. Bu çalışma Lexus’un ICA Miami ile ortaklığının ikinci yılında gerçekleşiyor. Aynı zamanda markanın Miami Sanat ve Tasarım Haftası’ndaki altıncı sürükleyici deneyimi.

Marjan van Aubel iş birliğiyle ilgili şu açıkalmaları yapmış: “LF-ZC konsept otomobilini hayata geçirmek büyük bir mutluluktu. Lexus’un yenilikçiliğe, ustalığa ve yeni malzeme kullanımına yönelik değerleri benim tasarım pratiğimde de yankı buluyor. Bu enstalasyon, insanları ışık ve renkle etkileşime davet ediyor ve onları daha sürdürülebilir, pozitif bir gelecek hayal etmeye teşvik ediyor. Bu ortaklık sayesinde, enerji üretmenin yeni bir şeklini anlatabiliyorum.”

Marjan Van Aubel Studio neler yapıyor?

Marjan van Aubel Studio, güneş enerjisini günlük hayata getiren, ödüllü, yenilikçi bir güneş enerjisi tasarım uygulayıcısı. Sürdürülebilirlik, tasarım ve teknoloji alanlarını birleştirerek pozitif bir gelecek için tasarlayan stüdyo, güneş enerjisini kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirme hedefiyle güneş enerjisini binalar ve nesneler gibi ortamlara kusursuz bir şekilde entegre ederek güneş tasarımı yoluyla kalıcı bir değişim yaratıyor. Mobilya ve aydınlatma tasarımının yanı sıra kamusal kurulumlarıyla da desteklenen çalışmaları, güneş enerjisi teknolojisini estetik tasarım çözümleriyle birleştiriyor. Çalışmaları MoMA, Vitra Tasarım Müzesi, Stedelijk Müzesi, Victoria ve Albert Müzesi gibi prestijli kurumların koleksiyonlarında yer alıyor.

Görsel: Lexus, Marjan van Aubel