Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kamp Deneyimine Yenilik Katanlar [Bigumigu’da 2023]

Kamp Deneyimine Yenilik Katanlar [Bigumigu’da 2023]

Bigumigu’da 2023 yılını özetliyoruz: Elektrikli araçlarla çekilebilen ve bu araçları şarj edebilen karavanlar, acil durum sığınağı olarak karavanlar; ev konforunda çadırlar.

2024’e doğru geri sayım devam ederken yılın haberlerini inceledik ve 2023’te ele aldığımız konular arasında öne çıkanları, içerdikleri temalara göre derledik. Tüm derlemelerimize buradan erişebilirsiniz. Bu derlemede; karavan ve çadır dünyasındaki yenilikleri bir araya getirdik.

Bu yıl elektrikli bisikletlerle ve elektrikli araçlarla çekilebilen ve de kendsini çeken araçları şarj edebilen ultra hafif karavanlar sıkça karşımıza çıktı. Çoğu, hem kompakt hem de konforlu olmaya odaklanan çözümler sundular. Hatta acil durumlarda ve falaket anında hayatta kalmayı sağlayan versiyonları da öb plana çıktı. Çadırlardada son yılların ev konforu trendi bu yıl da devam etti.

Gelin hep birlikte bu karavanlara ve çadırlara yakından bakalım.

Elektrikli Araçla Uzun Süreli Kamp İçin Tasarlanmış Karavan

Geniş ve konforlu bir yaşam alanı sunan aerodinamik karavan Lightship L1, kendini çeken elektrikli aracı şarj edebiliyor. Lightship RV tarafından elektrikli kamyonetle çekilmek üzere tasarlanan lüks Lightship L1 karavan, kendi yerleşik yerleşik sistemlerine ve tüm elektrikli cihazlara güç sağlayabiliyor. Ayrıca şebekeden uzaktayken elektrikli aracı şarj edebilen yerleşik bir 40 kilowatt saatlik pil (80 kilowatt saate yükseltilebiliyor) ile birlikte geliyor. Çatıda ve tentelerde, römorkun aküyü şarj etmek için kullandığı 3kW’a kadar enerji üreten güneş panelleri yer alıyor.


Elektrikli Bisiklet İçin Güneş Enerjili Karavan

Güneş panelli bisiklet karavanı, elektrikli bisikleti ve elektronik cihazları şarj ederek birkaç günlük seyahatlere imkan tanıyor. Fin tasarımı Hupi, elektrikli bisiklet selesinin oldukça üzerinde bir seviyede yüksekliğe sahip. Bu sayede bir yatak odası ve küçük yemek odasıyla tamamlanan geniş bir iç mekan sunuyor. 150 cm yüksekliğindeki tavanın tepesinde bulunan güneş kiti sayesinde kullanıcı iç aksesuarları çalıştırmak ve e-bisikletin şarjlı ve sürüşe hazır olmasını sağlamak için güneş enerjisini kullanabiliyor.


kiyamet gunu karavan

Kıyamet Günü Karavanı

Mammoth Overland’ın ELE isimli çekme karavanı; zombilere, afetlere, gaspçılara ve daha pek çok tehlikeye karşı hayatta kalma imkanı vadediyor. ELE; tıbbi sınıf hava filtreleme, insansız hava aracı fırlatma sistemi ve kurşun geçirmezlik gibi benzersiz özelliklere sahip. Zorlu arazilerde kamp konforu sunmanın ötesine geçiyor.


Gövdesi Dönünce Verandası Açılan Karavan

Çekme karavan Romotow, gövdesi döndürüldüğünde kullanıcıya geniş bir veranda sunuyor. Açılır veranda, otomatik hidrolik sistemle mümkün olmuş. Sistem, römorkun çatısındaki güneş panellerinin yardımıyla şarj edilen bir lityum pille çalışıyor. Mekanizma, kabini 90 derece dışarı doğru iterek bir L şekli oluşturuyor. Böylece çok geniş bir veranda ortaya çıkıyor. Ek olarak, müşteri isterse verandaya böcekleri uzak tutmak için ağ yan duvarlar ve yerleşik katlanır mobilyalar eklenebiliyor.


Ev Gibi Bir Hibrit Çadır

Thecatal, büyük boy şişme çadırı Magic Fort ile otomobili de içine alabilen 40 metrekarelik bir konaklama alanı sunuyor. Çoğu araç üstü çadır, ilave tenteler ve yan duvarlar ile yer çadırına dönüşebiliyor. Thecatal’ın yeni şişme çadırı Magic Fort ise süreci tersine çeviriyor. Bu devasa şişirilebilir yer çadırı, hem barınma alanı hem de garaj görevi görüyor. Kullanıcı otomobilini veya SUV’sini içeriye yerleştirip ikinci kat ekleyerek kendine adeta dıbleks bir barınma alanı yaratabiliyor. Bu sayede araç içi yaşam alanının bir parçası haline getiriyor. Ayrıca çadırda konaklayan herkes kıyafet değiştirmek, eğlenmek veya sadece dinlenmek için özel alana sahip olabiliyor.


güneş panelli şişme çadır

Güneş Panelli Şişme Çadır

Jackery, esnek güneş panelli çadırı LightTent-AIR ile kamp sırasında harici güç kaynaklarına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Çadır temelde dört ila beş kişinin konaklayabileceği kapasitede. Kendi kendini destekleyen şişirilebilir bir iskelete sahip. Su geçirmez ve alev geciktirici PVC kumaştan yapılmış. Jackery, bu malzemenin aynı zamanda mükemmel ısı yalıtım özelliklerine sahip olduğu ve çadırı temiz tutmayı da kolaylaştırdığı iddiasında.


çadır bisiklet

Bisiklet Çadır

Dijital göçebeler için tasarlanan Spacecamper Bike, hem elektrikli kargo bisikleti hem de çadır olarak işlev görüyor. Spacecamper, Almanya’nın en hafif, esnek ve ultra hızlı karavan üreticilerinden biri olarak tanınıyor. En yeni konsept kamp ürünlerinden biri de bisiklet çadır. Bu konseptin hayata geçmesi, şirketin hafif ve esnek araç üretme konusundaki ününü pekiştirecek türden bir gelişme olacak. Nihayetinde Spacecamper Bike isimli bu elektrikli araç, ortalama bir mini elektrikli karavandan bile daha düşük karbon ayak izi bırakıyor.

Görsel: Romotow