Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müziği Hissettiren Dokunsal Aksesuarlar

Müziği Hissettiren Dokunsal Aksesuarlar

İşitme engellilerin müziği tenlerinde hissedebilmesi için tasarlanan dokunsal aksesuar takımı “Music: Not Impossible”, TIME’ın 2023 Yılının En İyi Buluşları listesinde.

Müziği titreşimlerle hissetme deneyimi aslında yeni bir şey değil. Music: Not Impossible aksesuarlarını ilk test eden müzisyenlerden Jay Alan Zimmerman’ın deneyimleri bunu doğruluyor. Sağır bir besteci ve müzisyen olan Jay Alan Zimmerman, yıllardır kulüplerde hoparlörlerin yakınında durarak ve duyamadığı şarkıların titreşimlerini hissederek müziği algılayamaya gayret edermiş. Bir çok işitme engelli bireyin konser ve kulüp deneyimleri de bu yönde. Aslında işitme kaybı olmayanlar için bile bu titreşimleri hissetmek büyük bir deneyim farkı yaratıyor. Pek çoğunuz sahne yakınında bulunduğunuzda bunu hissettmişsinizdir.

Zimmerman’a göre bu tip etkinliklerde, altyazıları okuma ve işaret dilini takip etme zorunluluğu da engelli insanların beynini aynı anda birden fazla yerde olmaya zorluyor. Dokunsal aksesuarlardan geliştirilmesinden büyük heyecan duyan müzisyen, onlara olan ihtiyacı şöyle açıklıyor. “Dokunsal bir sistemle tüm bunlar aynı anda doğrudan vücudunuza temas edebilir ve müziği vücudunuzda tam anlamıyla hissetmeniz için gerçek bir potansiyel sağlayabilir.”

Not Impossible Labs tarafından geliştirilen aksesuar takımı; iki adet ayak bileği bandı, iki adet el bileği bandı ve göğüs kafesi üzerine çift kayışla bağlanan bir sırt çantası/yelek içeriyor. Testlere göre bunlardan yalnızca birini giymek bile büyük değişim yaratıyor.

Tiyatro sanatçısı ve müzisyen Daniel Belquer liderliğindeki ekip, ilk etapta insanların vücutlarına cep telefonu motorları bağlamayı denemiş. Ancak bu monoton titreşimlere neden olmuş. Daha özgün bir deneyim yaratmak için elektronik bileşenler şirketi Avnet’teki mühendislerle iş birliği yapmışlar. Giysilerin/aksesuarların geliştirilmesinde mikroişlemcilerden, kablosuz teknolojilerden, en yeni teknoloji pillerlerden ve en son yapay zeka teknolojilerinden yayarlanılmış.

Müzisyenler ve DJ’ler dokunsal giysileri programlarına kolayca entegre edebiliyor

Bir yıllık araştırmanın ardından Belquer’in ekibi nihayet 24 titreşimli plaka veya aktüatör içeren, sanal gerçeklik veya video oyunlarında kullanılana benzer bir dokunsal giysi üzerinde karar kılmış. Bu plakalardan yirmi tanesi vücuda sıkı bir şekilde oturan yeleğe tutturulmuş. Geriye kalan dördü ise bilekliklerde bulunuyor. Bir yazılım programı, müzisyenlerin ve DJ’lerin dokunsal kıyafetleri programlarına kolayca entegre etmelerine olanak tanıyor.

Giyilebilir takım, konser salonunun mikserlerinden ve mikrofonlardan gelen sesi, işitme engelli insanların müziği tenlerinde hissetmelerine olanak tanıyan titreşimlere dönüştürüyor. Henüz ticari olarak satışa sunulmamış.

“Sağırlar için mesele sadece müzik değil; bunun sosyal yönü de var. Kendilerinden daha büyük bir şeye dahil olmak, kalabalığın arasında kaybolmak… Duyan insanlar bunu hafife alıyor.” diyor şirketin kurucu ortağı ve “titreşim şefi” Daniel Belquer.

Not Impossible Labs’ın giyilebilir cihazları, 1 Temmuz 2023’te New York Lincoln Center’da düzenlenen “Silent Disco: An Evening of Access Magic” konserinde ve Las Vegas’ta yapılan başka bir etkinlikte geniş kapsamlı bir teste tabi tutulmuş. İşitsel işlemleme bozukluğu olan oyuncu Lily Lipman da kostümden yararlanan 75 kişi arasındaymış. Beğenisini şöyle aktarmış: “Bu gerçekten harika, çünkü sadece üzerinizde titreşmiyor. Müzikteki farklı şeyleri yakalıyor.”.

“Music: Not Impossible” işitme engeli olmayan insanlar için de yeni bir dokunsal müzik deneyimine doğru evriliyor

Not Impossible Labs, sosyal sorunları çözmek için teknolojiyi kullanmasıyla tanınıyor. Örnek vermek gerekirse, geçmişteki projelerinden biri dünya çapındaki uzak bölgelere aşı dağıtmak için geliştirdikleri soğutmalı sırt çantalı drone’lar. Yine ihtiyaç sahiplerinin ücretsiz yemek yiyebilmesi için şöyle bir proje de geliştirmişlerdi.

Los Angeles merkezli Not Impossible Labs’ın kurucusu Mick Ebeling, ilk kez 2014 yılında, sağır bir D.J.’nin yer aldığı etkinlik videosuyla karşılaştığından dokunsal kostümler tasarlamaya karar vermiş. Videoda, zemine bakan hoparlörler ve yere yalınayak basarak bas ağırlıklı müziğin titreşimleriyle dans eden insanlar yer alıyormuş. Ebeling, işitme engelli insanların müziği deneyimlemesi için daha iyi bir yol bulmak istemiş.

Tiyatro alanında yüksek lisans derecesine sahip bir besteci olan Daniel Belquer, müzik deneyimini doğrudan beyne aktarmanın bir yolunu bulmak üzere kısa süre sonra gemiye katılmış. Belquer, bu misyonun çok geçmeden işitme kaybı olmayan kişiler de dahil olmak üzere herkesin erişebileceği dokunsal bir müzik deneyimi yaratma hedefine doğru genişlediğini ifade ediyor.

Haberin girişinde de bahsettiğim gibi, “Music: Not Impossible”, TIME’ın The Best Inventions of 2023 (2023 Yılının En İyi Buluşları) listesinde yer alarak farkını ve başarısını oraya koydu.

Bu giyilebilir takım ilginizi çektiyse daha önce yer verdiğimiz müziği hissettiren giysi Sound Shirt’e de göz atmak isteyebilirsiniz.

Görsel: Not Impossible Labs, PR Newswire