Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kıyamet Günü Karavanı

Kıyamet Günü Karavanı

Mammoth Overland'ın ELE isimli çekme karavanı; zombilere, afetlere, gaspçılara ve daha pek çok tehlikeye karşı hayatta kalma imkanı vadediyor.

İklim krizinin ve pandeminin etkisiyle ürün tasarımında, kıyamet günü teması sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Vollebak’ın kıyamet günü giysisi ve farklı senaryolara göre yaratılan çeşitli acil durum kitleri en dikkat çeken örneklerdendi. Off-Road karavan üreticisi Mammoth Overland‘ın ELE isimli çekme karavanı da bu eğilim sonucu ortaya çıkmış bir araç.

ELE; tıbbi sınıf hava filtreleme, insansız hava aracı fırlatma sistemi ve kurşun geçirmezlik gibi benzersiz özelliklere sahip. Zorlu arazilerde kamp konforu sunmanın ötesine geçerek kıyamet sonrası hayatta kalma imkanı vadediyor.

kiyamet gunu karavan

Zombiler, orman yangınları ve gaspçılar dahil her türlü tehlikeye dayanıklı

Mammoth başkanı Scott Taylor ürünle ilgili şu açıklamaları yapmış: “İnsanlar bana sürekli römorklarımızın ayı saldırılarına dayanıklı olup olmadığını soruyor – ve teknik olarak öyleler. Bu beni düşündürdü. Ya başlı başına ayı saldırılarına ve hatta kıyamete dayanıklı bir karavan yapsaydık? Ben Montana’da büyüdüm ve Montanalılar araçların ayılara karşı dayanıklılığı ve sağlamlığı hakkında bilinçlidir. Dolayısıyla ELE’yi uçak standartlarına uygun olarak tasarladık. Ayı saldırılarına dayanıklı. Ayrıca orman yangınlarına ve sosyal huzursuzluklara kadar kampçıların karşılaşabileceği her türlü tehlikenin üstesinden gelebilir. Böylece karayolu gezginleri korkusuzca keşif yolculuklarına devam edebilir.”

Mammoth’un en önemli özelliklerinden biri göz yaşartıcı sprey sistemi. Kullanıcı bir açma anahtarını çevirerek saniyeler içinde treylerin dışına 7.6 x 3 metrelik bir sprey sisi salabiliyor. Bu da hırsızları ya da karavanın içine girmekte ısrar eden ayıları uzaklaştırmaya yarayacak caydırıcı bir etkiye sahip. Aslında ayı saldırıları çok sık yaşanmıyor fakat yaşandığı zamanda atlatılması çok güç olabiliyor. Bu canlar aç kaldıklarında içeri girmekte çok ısrarcı olabiliyorlar. Örneğin otomobillerin kapılarını parçalayabildikleri biliniyor. Sprey, etkili bir uzaklaştırma yöntemi olarak düşünülmüş.

Tıbbi sınıf hava filtreleme, radyasyon ölçümü ve drone’la dış dünyayı gözetleme

Spor uçak üreticisi Vashon’un alt şirketi olan Mammoth, ELE’yi havacılık-uzay standartlarına uygun olarak inşa etmiş. Alüminyum-sandviç gövdeyi yüksek mukavemetli çelik şasiye sabitlemiş. Yapı, önde çelik zırh ve alt kısımda çelik kaydırma plakaları ile güçlendirilmiş. Karavanın daha fazla korumalı olmasını isteyenler, seviye 3 kurşun geçirmez zırhlama paketini ürüne ekleyebiliyor. Böylece tank benzeri bir hayatta kalma sığınağına sahip olmuş oluyor.

Denizaltı tarzı 2 basınçlı kapının yardımıyla ELE kabinini 0,25 PSI’ye kadar basınçlandırabilmek mümkün. Tıbbi sınıf hava filtreleme sistemi, iç havanın temiz olmasını sağlayarak altı aya kadar arıtılmış hava sağlayabiliyor. Sistem, havayı anında tahliye etme ve kabini üç dakikadan daha kısa bir sürede temizlenmiş hava ile yeniden doldurma yeteneğine sahip. O kadar ince filtreliyor ki kokuları bile giderebiliyor. ELE ayrıca yerleşik 83 litrelik su tankını 10 dakikada filtreleyip doldurabilen Guzzle H2O su filtreleme sistemi ile donatılmış. Bu şekilde, yolcular depoyu yeniden doldurmak için tehlikeli bir bölgeye geri dönmek zorunda kalmıyor.
.
ELE kullanıcıları, birden fazla gözetleme özelliği aracılığıyla çevrelerinde neler oldup bittiğini takip edebiliyor. Gimbal monteli, bomla çalıştırılan bir gece görüş kamerası, bilgisayara ve yerleşik 32 inç TV’ye bir gözetleme akışı sağlamak için çatının üzerinde konumlandırılmış.

Ortama daha da geniş bir hakimiyet isteniyorsa, tavana monte edilmiş bir kapak insansız hava aracı konuşlandırma sistemine hızla erişmeyi sağlıyor. Ayrıca yerleşik bir meteoroloji istasyonu ve radyasyon ölçen geiger sayacı da içeriyor. Bağlantı için de Starlink internet ve çift bantlı radyo iletişimi kullanılabiliyor. Dört adet 100 Ah Renogy akıllı lityum pil, 20 saate kadar elektrik sağlıyor ve tente üzerindeki iki adet 100 W güneş paneli aracılığıyla pil şarj edilebiliyor. Şarj işlemi, hareket halindeyken de sürdürülebiliyor. Yedek olarak da bir Wen portatif gaz jeneratörü eklenmiş.

ELE’nin fiyatı 67.000 dolar ve seviye 3 zırhlama isteyenler fazladan 25.000 doları da gözden çıkarmak durumunda. Sipariş üzerine hazırlanan araç, sınırlı sayıda üretilecek. 2023’ün 4. çeyreğinde yapılacak teslimat için şimdiden depozito alınıyor. Aracın ilk tanıtımı Overland Expo West’te yapılacak.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

@mammothoverland’in paylaştığı bir gönderi

kiyamet gunu karavan

Görsel: Mammoth Overland