Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe 2023 Yaratıcı Trendleri

Adobe 2023 Yaratıcı Trendleri

Bu yıl 40. yaşını kutlayan Adobe, 2023 yılı için hazırladığı yıllık yaratıcı trendler raporunu yayınladı.

Aralık ayının başında 40. yaşını kutlayan ve bu yıl tasarım platformu Figma’yı satın alarak görsel tasarım dünyasında kendinden hayli söz ettiren Adobe, 2023 yılı için hazırladığı yıllık yaratıcı trendler raporunu yayınladı.


6 yıldır düzenli olarak yayınladığı trend raporu için o yıl ortaya çıkan görsel kültürel temaları ve marka kampanyalarını analiz eden Adobe, ünlü moda tasarımcılarının koleksiyonlarından sıradan kullanıcıların kreasyonlarına kadar çok sayıda kaynaktan öngörüler elde etmek için veri topluyor. Dünya genelinde 303 milyon kişiye ulaşan içerik üreticisi ekosistemine rehberlik etmeyi amaçlayan Adobe, raporunda bu yıl 4 yaratıcı trende odaklanıyor.

Psişik Dalgalar

Her ne kadar pandeminin günlük hayatlarımız üzerindeki tatsız etkisi geride kalmış olsa da, yarattığı mental yorgunluk ve kaygı hali azalarak biteceği yerde istikrarla sürüyor. Kötüleşen küresel ekonomik koşullar bu kaygı halini beslerken, Z kuşağının yüzde 46’sı kendisini endişeli ve stresli olarak tanımlıyor. Hal böyleyken rahatlatıcı ve iyi hissettiren içerikler pek çok platformda öne çıkıyor. Adobe, bu rahatlama etkisinin tasarım dünyasında canlı renkler ve sakinleştirici degradeler içeren psişik dalga görselleriyle sağlanabileceğini söylüyor.

Gerçek Radikaldir

Özenle seçilerek üzerinde oynanmış ve filtrelenmiş içeriğe karşı bir mücadele olarak Adobe tarafından öne sürülen Real is Radical trendi, BeReal ve Locket gibi uygulamaların başlattığı trendin gecikmiş bir duyurusu. Markaların artık küratörlük yerine gerçeği benimseyerek kampanyalarında kapsayıcılığı ve çeşitliliği öne çıkarak görseller kullanmak istediklerini belirten Adobe, Pinterest’in yakın zamanlı bir raporuna da atıfta bulunarak kendini kabul etme ve özgün olmaya yönelik artan kullanıcı aramalarını bu trendin bir parçası olarak gösteriyor.

Retro Aktif

Kendilerinden önceki kuşaklarda popüler olan stilleri deneyen ve geliştiren Z kuşağı yaratıcılardan ilham alan Retro Aktif trendi, vintage stilleri keşfetmeye ve onları modernleştirmeye odaklanıyor. Sona erdiği yıldan bu yana günümüzden çok da uzaklaşamayan ve her yıl bir şekilde geri dönmeyi başaran 90’lı yıllar, Adobe’a göre Retro Aktif trendi ile birlikte 2023 yılında da bizlerle olacak. Öte yandan her ne kadar bu akımın dinamosu Z kuşağı olsa da, raporda Y kuşağının yüzde 42’lik bir oranla yaratıcı ekonomisini domine etmeye devam ettiği belirtiliyor.

Hayvanlar ve Influencer’lar

Animelerin illüstrasyonlar, fotoğraf ve 3D sunumlarla birlikte pek çok sektörde marka mesajlarında baskın bir varlık haline geldiği belirtilen raporda, anime görsellerine son iki yılda yüzde 118 oranında talep olduğuna dikkat çekiliyor. Sanal influencer’ların gerçek insanlardan üç kat daha fazla etkileşim sağladığının altını çizen Adobe, markaların reklamlarında giderek daha fazla sanal karakter tercih ettiğini söylüyor. Bu trende bağlı olarak evcil hayvan görselleri ve hayvanların karikatür benzeri çizimlerinin de 2023 yılında tasarımlarda daha fazla yer bulması bekleniyor.

Adobe Yaratıcı Trendler 2023 raporunun tamamına bu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.

Görseller: Adobe, Twitter, Youtube