Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Shutterstock’tan 2019’un Rengarenk Yaratıcı Görsel Trendleri Analizi

Shutterstock’tan 2019’un Rengarenk Yaratıcı Görsel Trendleri Analizi

Shutterstock 2019 yılı belirlediği 3 ana ve 7 yükselen trendi rengarenk bir sunumla yayınladı.

Stok görsel, fotoğraf, video ve müzik denince eminim bir çoğunuzun aklına Shutterstock geliyor. Her gün binlerce yeni içeriğin yüklendiği internet sitesi kullanıcılarına, bünyesinde barındırdığı milyonlarca görsel, fotoğraf, video ve müzik ile herkesin ihtiyacına hitap edebilecek çeşitlilikte içerik sunuyor. Yaratıcı zihinler için adeta bir cennet olan Shutterstock, geçtiğimiz yıl olduğu gibi, yeni bir görsel trend analizi karşımıza çıkıyor. 2017 ve 2018 yıllarında incelediğimiz Getty Images görsel iletişim trend raporunun aksine Shutterstock, canlı, enerjik ve dinamik yapısıyla, ziyaretçilerini 2019 için belirlediği trendlerin arasında kaybolmaya davet ediyor.

Shutterstock’un 2019 yılı için hazırladığı Yaratıcı Trendler raporu yılar içinde artan arama oranlarına göre belirlenen 3 Ana Trendden (Major Trends); 7 başlıkta incelediği Yükselen Trendlerden (Rising Trends) oluşuyor. Raporun sonlarında yer alan One to Watch bölümünde raporu inceleyen kişileri şımartacak ekstra bir dokunuş yer alıyor. Raporun en sonunda ise dünya genelinde 20 ülkenin arama trendleri inceleniyor.

Ana Trendler

1.  Zine Kültürü (Zine Culture)

Zine Kültürü dijital çağın merkezsizleşen sosyal medya zihniyeti üzerine kurulmuştur. Bu yapıda kişiler bağımsız olarak paylaşımlarını yapabilir ve kendi niş grubunu yaratabilir. Zine Kültürü, dijital dünyanın parlayan yapısında ham görünüm yaratır. Kolaj prensipleri üzerine kurulmuştur ve büyük ölçüde fotokopi makinesinin icadından etkilenmiştir. Kesilmiş kağıtlar, parazitli yapı ve tane dokular ve bu eğilimi tanımlayan pürüzlü kenarlar görülür.

   

2. 80’lerin Zenginliği (80’s Opulence)

Altın zincirleriyle ve hayvan desenleriyle, 80’ler geri dönüyor. Abartılı öğelerle bir uyum yakalamayı başaran ve bu dönemin ruhunu taşıyan desenler görülüyor. Bu trendin anahtar sözcüğü, çatışma. Bu çatışmalarda, leopar ve yılan derisi baskısı, tavus kuşu tüyü ve altın zincir kemerleri, yumuşak kürkler ve sert metal dokuların bir araya geldiğini görüyoruz.

3. Dünün Yarını (Yesterday’s Tomorrow)

Eski olanın yeniden karşımıza geldiğini görüyoruz. Bu eğilim, teknolojinin gelişmeye başladığı dönemin iyimser bir şekilde yeniden hayata getirilmesi olarak kabul ediliyor. Dünün yarınının neye benzediğine odaklanıyor. Bu trendde, parlak neon, ışık ızgarası manzaraları kullanılırken dijital çağın doğuşunda fütürizmi tanımlayan görünüşe ve seslere yer veriliyor. Mor, mavi ve pembe iki tonlu gradyan renkler ve temel vektör grafikler karşımıza çıkıyor.

Yükselen Trendler

Genel olarak Shutterstock’un 2019 için belirlediği eğilimlere göre bu yıl parlak renkler, karikatür yüzler ve gösterişli hayvan desenleri gittikçe önem kazanıyor. Dolayısıyla, kendimizi geçmiş trendlerin yankılarını görmeye hazırlasak iyi olur. Çünkü Stutterstock’a göre leopar baskılar, altın bezeli çerçeveler, neon tabelalar her an karşımıza çıkabilir ve bize tasarımın canlı ve coşkulu olduğunu hatırlatabilir.

4. Plastiğin Ötesi (Beyond Plastic)

5. Kawaii

6. Kalamkari

7. Rococo Romance

8. Prizma (Prism)

9. Hipnotik (Hypnotic)

10. Günlük Fütürizm (Everyday Futurism)

One to Watch

11. Davetkar Tipografi (Tempting Typografhy)

12. Küresel Trendler (Global Trends)

Görsel: 2019 Creative Trends, Twitter