Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Shutterstock’tan Fantastik Bir 2018 Görsel Trendler Analizi

Shutterstock’tan Fantastik Bir 2018 Görsel Trendler Analizi

Shutterstock bu sene bizler için seçtiği 11 görsel trendi şölen gibi bir raporla bizlere sundu.

Her sene biten yılın son ayı Aralık’ta ve yeni yılın ilk ayı Ocak’ta trendler saklandıkları yerlerden çıkar ve bize merhaba derler. O trendler ki tüm yıl nasıl biri olacağımızın işaretidir. Bu sene kimlerin yılı, markalar lovemark olmaya nasıl oynamalı, hangi renk bizim için en değerli hepsini bu trendlerden anbean anlayabiliyoruz ve takip edebiliyoruz. Geçtiğimiz sene sizlerle Getty Images’ın 2017 görsel trendlerine bakış açısını paylaşmıştık, bu sene sırada Shutterstock var. Shutterstock da bu sene bizler için seçtiği 11 görsel trendi gözlerimizi bayram ettirecek bir görsel şölenle raporladı. Trendlerin kendi aralarında sıralaması ise görüntü, video ve müzik şeklinde oluyor.

1. Fantasy / Fantastik

Mitolojik canavarlardan modern dünya yaratıklarına, Kuzey Işıkları’ndan renk cümbüşüne yelken açmış gökyüzüne, büyülü sembollerden başka dünyalara açılan boyut kapılarına kadar her şey bu fantezinin bir parçası. Game of Thrones’un TV’de popüler kültüre fanteziyi adapte etme olayını elinde bayrakla taşıdığını düşünürsek ileri dönemlerde birçok kitap serisini de TV’de göreceğiz gibi duruyor. Ki Lord of the Rings’in (Yüzüklerin Efendisi) Amazon tarafından TV’ye uyarlanacağı geçtiğimiz Kasım ayında duyuruldu zaten. Herkesin gerçeklikten de sıkılmaya başladığının kanıtı gibi adeta trendlerin gerçek olmayan fantezi dünyalara yönelmesi.

Yıldızların Kuzey Işıklarıyla Dansı

2 – New Minimalism / Yeni Minimalizm

Minimalizm mütevazı bir geçmişi olmasına rağmen günümüzde evrim geçiriyor. Yeni minimalizm; daha dikkat çekici ve çizgilerin ötesine geçebiliyor. Böylece daha keskin ve canlı renklere sahip oluyor. Sanat biçiminin yeniden tasarlanmasıyla da minimalizm özelinde yeni akışkan stiller ortaya çıkıyor.

Doğal Fenomenlerden Esinlenen Soyut Işık Yerleştirmeleri

3 – Space / Uzay

Bilim kurgunun yıllar içerisindeki yükselişini birçok sanat dalında izledik. Star Wars’lar her jenerasyon başına bir üçleme düşürülüyor, Frank Herbert’in Dune’u ya da Philip K. Dick’in yazıları yeniden değerleniyor. Marvel gibi çizgi roman şirketleri dahi bu trendleri göz önüne alarak karakterlerini eviriyor, mesela Thor ve Thor Ragnarok. Yaratılan bu dünyalar mekanlara ve olayların işlenişine fazlasıyla önem veriyor. Uzaysa buradan en güzel pasta dilimini alan alt konu başlığı. Baktığımızda bizlere hem yalnızsın hem değilsin diyor. Aslında daha koyu ve daha distopik ama yine de umut ediyoruz kafamızı yukarı kaldırıp.

Uzay Ormanlarına, Rengarenk Kara Deliklere ve Neon Denizlere Yolculuk

4 – Natural Luxury / Doğal Lüks

Doğalın yeni lüks olması zekanın seksi sayılması kadar önemli ve olması gereken bir değişim aslında. Bu, aynı zamanda dünya trendlerinin yelkenlisini nereye çevirdiğini, rüzgarın nereden estiğini de gösteriyor. Mermer gibi taşlar yerkürenin tüm geçmişini ve sırlarını içeriyor mesela ve doğuştan gelen güzelliğine mistisizm duygusu katıyor. Ev eşyalarından kağıtlara kadar doğal güzellik her yerde. Bir marketin ambalajında da bunu bulabiliyoruz, güzel bir insanın yüzüne baktığımızda da.

Arazi Sanatıyla Şiirsel Düzenlemeler

 5- Punchy Pastels / Çarpıcı Pasteller

Bir pastel paleti düşündüğüm zaman aklıma Mon Ami geliyor ilk olarak, ama burada sizlere Mon Ami’den bahsetmeyeceğiz. Burada bahsedeceğimiz yine renkler ve renk paletleri fakat bunlar daha isyankar düzene sahip renkler. Bu isyankar renkler üzerine gelen daha yumuşak renkler kompozisyonun doygunluğunu artırabilir. Mesela parlak maviyi ele alalım. Bu gibi renkleri tamamlarken sade renkleri veya ikisi bir araya geldiğinde farklı görünecek renk tonlarını kullanmanız gerek. Zaten bu renk trendine de az çok Instagram’da takip ettiğimiz sanat hesaplarından hakimiz.

6 – Global March / Küresel Yürüyüş

Kadınların seçme hakkı kazanmasından beri dünya çok değişti. Kadınlar dünyanın dört bir yanında oy kullanma hakkını elde ettiğinden beridir hala toplumsal eşitlik savaşı devam ediyor. Ve uzun bir sürede bu savaşın devam edeceğini, kadınların eşitlik ve özgürlük savunacağını görebiliyoruz.

7 – Cactus / Kaktüs

Nasıl ki mermerler ve doğal taşların modası doğal lüks trendinde bizlere göz kırpıyorsa, söz konusu yaşam alanlarımızı hem daha güzel göstermek hem de daha doğallaştırmaksa kaktüs de bize o doğal lüks yaşamdan el sallıyor. Duvar kağıtlarından, telefon kılıflarına, kumaşlardan kanaviçelere işlenen desenlere kadar kaktüs her yerde ve bu kaktüslerin neyseki dikenleri elimize batmıyor.

 8 – Digital Crafts / Dijital Zanaatler

Kullanıcı arayüzüne (UI) malzeme tasarımının hakim olması gibi, dijital sanatlar için de geleneksel eski sanat formları yeniden yaratılıyor. Nakış işleme, örgü örme, origami gibi geleneksel sanatlar, özellikle kumaş ve kağıt merkezli el sanatları yeni hayatlar buluyor ve çağımıza zevkle uyarlanıyor.

Gündelik Eşyalara Rengarenk Kanaviçe Dokunuşu

9 – Ancient Geometrics / Antik Geometriler

İster ruhani ister matematiksel olsun, geometri dediğimiz konunun kökenleri farklı kültürlerde farklı kalıplarda bulunuyor. Kimi bilinmeyenli denklemlerle insanlığı zihnen bir uçtan bir uca taşımak istedi Thales gibi. Kimi de mandala gibi desenlerle ruhumuzun bütünlüğünü korumak istedi ve bunlar bize şifa olsun istedi. Ayrıca bu geometrik şekillerin simetrisinin de üzerimizde ayrı bir sakinleştirici etkisi var, hani baktıkça hipnotize eden videolar gibi.

Kağıt Mandalalar

10 – Cryptocurrency / Kripto Para

Kirpto para dillere pelesenk oluyor git gide değil mi? Bitcoin, ethereum, ripples, stellar gibi kelimeleri kullanmasanızda internette dolaşırken görüyor ve “hımm demek buymuş” diyorsunuzdur. Zaten çevrenizde kripto para işine girip zengin olmayı hedefleyen arkadaşlarınız da vardır, eğer o hayalleri siz kurmuyorsanız. Dijital ekonomiye ilk girenlerin elde ettiği karlar modern çağ miti gibi internette dolaştıkça zaten, bu ekonomiye katılanların sayısı da her geçen gün artıyor ve yeni gelenler heyecanlarını umutlarını kripto paraya dönüştürüyorlar. Dijital ekonomi maddi dünyalar kadar içerisinde çizginin olduğu görselleştirme dünyalarını da etkileyecek ama. Çünkü satış yerleri bu yapıyı görselleştirmenin yollarını arıyorlar.

11 – Holographic Foil / Holografik Folyo

2018 yılında sıkça duyacağımız kelimeler var, bu kelimelerin ve kavramların şimdiden üstü sarı fosforlu kalemle çizildi bile. Ne mi bunlar? Retro estetik, vaporwave estetik, 80’lere gönderme yapan glitch efektler, bilim kurguya kaçan çizgiler ve renkler bunlara dahil. Nostalji görünümünü şimdiyle harmanlayan bu tarzlar sosyal medya akışlarımızı ve okuduklarımızı süsleyecek gibi duruyor.

Görsel: Shutterstock