Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe Figma’yı Satın Alıyor

Adobe Figma’yı Satın Alıyor

Adobe, Figma'yı 20 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alacağını duyurdu.

Adobe, popüler tasarım platformu Figma’yı yaklaşık 20 milyar dolar nakit ve hisse senedi karşılığında satın almakta olduğunu duyurdu. Perşembe günü erken saatlerde potansiyel bir satın almayla ilgili söylentiler ortaya çıkmıştı. Adobe kısa bir süre sonra bir basın açıklamasıyla bunu resmi olarak doğruladı.

Figma son yıllarda tasarımcılardan yoğun ilgi görüyordu. Adobe’nin XD ürünleriyle de sıkı bir şekilde rekabet ediyordu. Dolayısıyla bu gelişme, tasarımcı ve geliştirici dünyasında da büyük yankı uyandırdı.

Figma, 10 yıl önce Dylan Field ve Evan Wallace tarafından kuruldu. Kullanıcıların ortak çalışma ve iş birliği yapmasına olanak tanıyan özellikleriyle son yıllarda birçok işletme için önemli hale geldi. Microsoft’taki binlerce tasarımcı ve geliştirici, Office, Windows ve diğer ürünler üzerinde çalışırken Figma’yı kullanıyor. Bu durum Microsoft’la Adobe’un ilişkilerinin sınandığı bir unsur haline gelmişti. Bu satın almanın ardından bu gibi sektörel gerginliklerin sona ereceği öngörülüyor.

adobe figma

Adobe satın almayla ilgili açıklamalarında beklentilerini net bir şekilde sıralamış: “Adobe ve Figma birlikte yaratıcılığın ve üretkenliğin geleceğini yeniden tasarlayacak, web’de yaratıcılığı hızlandıracak, ürün tasarımını geliştirecek ve küresel yaratıcı, tasarımcı ve geliştirici topluluklarına ilham verecek. Bu birleşme; müşteriler, hissedarlar ve sektör için önemli bir değer yaratacak, şirket hızlı büyüyen bir pazar fırsatına ve yeteneklerine sahip olacak.”

“Adobe, Figma’nın özerk bir şekilde çalışması fikrine derinden bağlı”

Adobe kendi topluluğunu Figma ile birleştirmeyi planlıyor ve muhtemelen gelecekte bir noktada Figma ürünlerini ve hizmetlerini Adobe Creative Suite’e dahil edecek. Ancak şirketlerin şu anki açıklamalarına bakılırsa belirli bir süre Figma’ya dokunulmayacak ve özerk bir şekilde işletilmesi sağlanacak. Figma’nın kurucu ortağı ve CEO’su Dylan Field şu açıklamaları yapmış: “Figma’yı her zaman yürüttüğümüz şekilde yönetmeye devam etmeyi planlıyoruz . Topluluğumuz, kültürümüz ve işimiz için en iyi olduğuna inandığımız şeyi de yapmaya devam edeceğiz. Adobe, Figma’nın özerk bir şekilde çalışması fikrine derinden bağlı. Ben CEO olarak hizmet vermeye ve Adobe başkanı David Wadhwani’ye rapor vermeye devam edeceğim.” Açıklamaların tamamını Figma’nın blogunda görebilirsiniz.

Figma’nın web’deki ürün tasarımını geliştirmek için Adobe’nin 3D, video, vektör, görüntüleme ve yazı tiplerindeki uzmanlığından yararlanmak istemesi de bir başka gerçek. Field, birleşik şirketin kullanıcılar ürünleri daha hızlı ve daha kolay tasarlayabilsin diye yeni araçlar ve alanlar inşa edeceğini belirtmiş.

“Adobe, Figma’ya asla yetişemezdi”

Adobe’un Figma’yı satın almasıyla ilgili pek çok olumlu ve olumsuz yorum mevcut. Teknoloji insanı ve yatırımcı Amal Dorai de durumu kendi deneyimlerinin ışığında analiz etmeyi tercih etmiş. Adobe’un neden 20 milyon doları gözden çıkardığını bu analizler sayesinde daha iyi kavramak mümkün. Dorai öncelikle kendi hikayesinden bahsetmiş. Kendisi bir zamanlar MS Office’i gerçek zamanlı bir işbirliği aracı haline getirmek için LiveLoop adlı bir startup kurmuş. Microsoft, bu şirketi 2015’te satın almış ve Office’i gerçek zamanlı ortak çalışma aalanına dönüştürmek için büyük yatırımlar yapmış. Dorai bugünkü durumu “Office’in ortak çalışma özellikleri geçmiş yıllara kıyasla çok daha iyi. Ancak yine de bir Google Apps değil.” şeklinde özetliyor. Deneyimleri doğrultusunda Adobe-Figma birleşmesini şöyle yorumluyor: “Adobe, Figma’ya asla yetişemezdi. Mevcut uygulamalarının herhangi birini Figma seviyesinde keyifli ve çok oyunculu hale getirmeye çalışmaktansa, mevcut tüm uygulamalarını yeniden oluşturmak için Figma mimarisini kullanmak onlar için gerçekten daha kolay ve daha ucuz.” Amal Dorai’nin analizlerini açıkladığı tweet zincirini aşağıda bulabilirsiniz:

Görsel: Figma