Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe ve Figma Birleşmeden Vazgeçti

Adobe ve Figma Birleşmeden Vazgeçti

Adobe ve Figma, karşılıklı olarak birleşme kararından vazgeçtiklerini duyurdular.

2022’nin Eylül ayında Adobe, Figmay’yı satın alacağını duyurmuştu. O gün bugündür birleşme ile ilgili çalışmalar devam ediyordu. Öte yandan bir yıl dolmasına rağmen anlaşmanın tamamlanamaması soru işaretleri yaratmaya başlamıştı. Wells Fargo analisti Michael Turrin’e göre, Adobe’nin Figma’yı satın alma nedeni büyümenin önünü açmaktı. Ancak Adobe ürünleri için yapay zekâ özelliklerinin devreye girmesi nedeniyle, Figma’yı satın almak geçen yılki kadar acil bir ihtiyaç olmaktan çıktı.

“Artık anlaşmanın düzenleyici kurumlar tarafından onaylanması yönünde bir yol göremiyoruz.”

Sonunda uzun bekleyiş sona erdi; gerçekten de Adobe ve Figma birleşme anlaşmasını feshetme konusunda karşılıklı anlaştı. Her iki şirket de dün kendi kanallarından bu iptal kararını duyurdu. Sonuçta, 20 milyar dolarlık bir satın alma iptal olmuş oldu. Fesih nedeniyle Adobe Figma’ya peşin olarak 1 milyar dolar tutarında ters fesih bedeli ödemekle yükümlü oldu.

İptal kararının ardındaki en temel neden olarak, İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki düzenleyici kurumların baskısı gösteriliyor. Figma’nın açıklamalarında şu ifadeler yer alıyor: “Figma ve Adobe, beklemede olan satın alımı sona erdirme konusunda ortak bir karara vardı. Bu, umduğumuz bir sonuç değildi ancak dünya genelindeki düzenleyici kurumlarla, işletmelerimiz, ürünlerimiz ve hizmet verdiğimiz pazarlar arasındaki farkları ayrıntılarıyla anlatmak için harcadığımız binlerce saate rağmen, artık anlaşmanın düzenleyici kurumlar tarafından onaylanması yönünde bir yol göremiyoruz.”

Özellikle de İngiltere’nin Rekabet ve Piyasalar Otoritesi’nin (Competition and Markets Authority / CMA) kaygılarını hafifletmek için Adobe’den istediği tavizlerin  reddedilmesi nedeniyle bu noktaya gelinmiş gibi görünüyor. CMA’daki antitröst yetkilileri, bu satın almayla grafik yazılım sektöründe rekabetin ortadan kalkacağını; Adobe’nin Photoshop ve Illustrator yazılımlarının rakipsiz kalacağını savundu. Adobe, duyurusunda CMA’nın bulgularına katılmadığını ve “işlemin faydalarını koruyan hiçbir çözüm paketinin rekabet kaygılarını çözmeye yeterli olmayacağını” belirtmiş.

Adobe’nin duyurusuna buradan, Figma’nın duyurusuna ise şuradan göz atabilirsiniz.

Görsel: iClarified