Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Mimar ve Kentsel Tasarımcının İstanbul için Önerileri 

Bir Mimar ve Kentsel Tasarımcının İstanbul için Önerileri 

Mimar ve Kentsel Tasarımcı Hayrettin Günç, 2024 Türkiye Yerel Seçimleri yaklaşırken İstanbul ile ilgili önerilerini bir Tweet zincirinde bir araya getirdi.

Hayrettin Günç; Maltepe’de hayata geçirilen Oyun Sokağı isimli harika bir projeyle daha önce dikkatleri çekmişti. Bu proje ile Maltepe Belediyesi, Yalı Mahallesi’nde yaya trafiğinin yoğun olduğu bir noktayı çocuklar için oyun alanına dönüştürmüştü. Proje SUPERPOOL, Global Designing Cities Initiative ve Maltepe Belediyesi ortaklığında yürütülmüştü. Yerel seçimlerin şimdiden hararetli bir şekilde tartışılmaya başladı bugünlerde ise uzun zamandır gündeme getirmek istediği konuları bir tweet zinciri olarak paylaştı.

Ezici çoğunluk, yayalaştırmadan yana olabilir

İstanbul için depreme hazırlık başta olmak üzere birçok acil çözüm bekleyen konu var. Hayrettin Günç de bunun altını çiziyor. Ancak yukarıda söylediğim gibi bu zincirde kendisi uzun zamandır biriktirdiği fikirleri paylaşıyor.

Önerilerinin ilki sahil şeridiyle ilgili. Yayalar, bisikletliler ve çeşitli aktiviteler için kesintisiz bir sahil şeridi istiyor. İkinci olarak 1 milyon yeni ağaç dikilmesini öneriyor. Üçüncü tweet’inde her ay bir pazar günü belirli cadde ve sokakların belirli saat aralığında trafiğe kapatılabileceğini açıklıyor. Dördüncü tweet’inde ise siyasetçilerin yayalaştırmaya yönelik çekincelerine değiniyor. Aslında yayalaştırmaya yönelik itirazların azınlıkta, yayalaşmaya destek verenlerin ise ezici çoğunlukta olabileceğine dikkat çekiyor. Son olarak da toplu taşımaya yönelik önerilerini yazmış.

Sizi tweet zinciriyle baş başa bırakayım:

Bu zincirin yanı sıra Günç’ün paylaşımlarında İstanbul ile ilgili ilham verici olabileceğini düşündüğüm birkaç tweet’i daha ekliyorum:

Hayrettin Günç kimdir?

Hayrettin Günç, 1988 yılında İstanbul’da doğdu. Mimarlık lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, kentsel tasarım yüksek lisansını Harvard Graduate School of Design’da tamamladı. 2011’de bir grup arkadaşıyla birlikte Herkes İçin Mimarlık’ı kurdu. 2015–2019 yılları arasında Team Better Block ve MIT Civic Data Design Lab adlı organizasyonlarda çalıştı. 2019’dan beri Global Designing Cities Initiative ile birlikte Bogotá, Mexico City, Córdoba ve İstanbul gibi şehirlere kamusal mekan tasarımı ve kentsel hareketlilik üzerine danışmanlık veriyor.

Görsel: Hayrettin Günç