Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yerel Motifleri Yansıtan Grafiklerle Kenti Güzelleştirmek

Yerel Motifleri Yansıtan Grafiklerle Kenti Güzelleştirmek

Barselona Kent Konseyi ile iş birliği yapan Arauna Studio, "Tactical Urbanism" projesiyle yolları "panot"lardan ilham aldığı grafiklerle renklendirdi.

Yerel yönetimlerin, markaların, tasarımcıların, sanatçıların ve sivil toplum kuruluşlarının liderliğinde gerçekleştirilen kamusal alan projeleri dünyanın dört bir yanında ilgi görüyor. Bu dönüşüm projeleri; kent sakinlerinin etkileşimini ve fiziksel faaliyetlerini artırmak, insanları doğayla yaklaştırmak, çocuklara veya yetişkinlere özel oyun alanları sunmak, sanatı galerilerin dışında da kent sakinleriyle buluşturmak gibi farklı motivasyonlarla gerçekleştiriliyor. Doğa seslerini yükselten açık hava sandalyelerinden, yalnızlığı gideren sohbet banklarına ve oyun sokaklarına uzanan büyüleyici kamusal alan örneklerine şuradan göz atabilirsiniz. Arauna Studio’nun Barselona’da gerçekleştirdiği Tactical Urbanism da bu etkileyici işlerden biri.

Grafiklerin kökeni şehrin “panot”larına dayanıyor

Barselona sokaklarını canlandıran Tactical Urbanism projesi, yayaların kentsel alanın yeni kullanımlarını özümsemesi için bir kod görevi görüyor. Aynı zamanda şehrin estetik çekiciliğini de artırmayı amaçlıyor. Barselona Kent Konseyi’nin yeni mobilite ihtiyaçlarına uyum sağlama ve şehrin yerleşim biçimlerini yeniden tanımlama girişiminin bir parçası olan proje, kökleri şehrin yerel diline dayanan farklı, çağdaş bir görsel anlatı üretiyor.

Proje, grafik sistemi kente entegre ederek asfaltı insancıllaştırıyor; onu soğuk ve düşmanca bir malzemeden sıcak ve davetkar bir tuvale dönüştürüyor. Barselona’nın geleneksel kaldırım taşlarından veya panotlarından ilham alan tasarım ekibi, her kentsel alanın farklı ihtiyaçlarına ve bağlamlarına uyum sağlayan esnek bir görsel kod ortaya koyuyor. Açık kaynaklı bir araç kutusu ve özel bir tipografi ile hayata geçirilen Tactical Urbanism; sürdürülebilir hareketliliği, topluluk katılımını ve daha kapsayıcı bir şehir manzarası için ortak bir vizyonu teşvik ediyor. Benzer şekilde, kent sakinlerini ve şehir yetkililerini de sokaklarını geri kazanma ve yeniden tasarlama konusunda teşvik ediyor.

Asfaltı insancıllaştırmak

Barselona’daki birçok bölge, özellikle fosil yakıtlı araçların trafiği nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarını aşan seviyelerde hava ve ses kirliliği sorunlarıyla boğuşuyor. Hızlı tempolu kentsel yaşam, vatandaşların kentsel alanlarda sosyalleşmesini, özgürce dolaşmasını ve dinlenme alanları bulmasını da zorlaştırıyor. Konseyin iklim acil durumu bağlamında uyum sağlama girişiminin bir parçası olan Barselona merkezli Arauna Studio, vatandaşların yararına kentsel alanı geri kazanmak için sokak işlevlerini hızlı ve ucuz bir şekilde dönüştürerek bir çözüm sunuyor. Tactical Urbanism böylece yürümek, oynamak ve rahatlamak için daha yaya dostu alanlar oluşturarak bir topluluk ve esenlik duygusu yaratıyor.

Arauna Studio, tabela öğelerini oluşturmak için pratik ve uygun maliyetli boya uygulama teknikleri kullanan bir grafik sistem tasarlamış. “Asfaltı insancıllaştırmak” için özenle yaratılan tasarım, doğası gereği dostane olmayan malzemeyle kaplı alanlara sıcaklık getiriyor. Bu alanlarda meydana gelebilecek çok çeşitli durumları, ihtiyaçları ve bağlamları yeniden formüle ediyor.

Grafikler, 1906’dan beri Barselona’yı süsleyen geleneksel kaldırım taşları “panot”ların motiflerinden türetilmiş. Ancak modern bağlamda kendine özgü bir karaktere sahip olan görsel bir anlatı üretmekte. Tasarım ekibi, çeşitli orijinal modelleri uyarlayarak; kentsel alanların çeşitliliğine yanıt veren, sonsuz biçimler sağlayan, kolayca şablonla boyanabilen esnek bir grafik sistemi inşa etmiş. Tasarım ekibindeki isimler şöyle sıralanıyor: Dani Rubio Arauna, Pol Pintó, Sergi Llambrich ve Pep Quílez.

Her sokağın, mahallenin ve köşenin benzersizliğini öne çıkaran proje, müdahale edilen alanların herkese uyan tek bir şekilde ele alınmasından kaçınıyor. Bunun yerine parke taşlarının rijit ızgarası organik bir yapıya dönüştürülerek görsel olarak farklı çözümler öngörülüyor. Grafik sistemi, atıfta bulunulan panota uygun olarak renk, ölçek, figürasyon veya soyutlama derecelerindeki varyasyonlarla uyum sağlıyor. Bu açık kaynak araç kutusu yaklaşımı, hem vatandaşlar hem de eylemi uygulamaktan sorumlu ekipler tarafından yorumlanabilecek bir dizi kaynak sunuyor.

Ayrıca, Arauna Studio, Barselona’daki yaygın bir uygulamaya da geri dönmeyi öneriyor. Bu uygulama yayalara rehberlik etmesi için kaldırımlara da sokak isimlerini yazmayı sağlıyor. Tasarım ekibi, her karakter için birden fazla varyasyon sunan özel bir tipografi tasarlamak için panotlardan elde edilen modülleri kullanıyor. Bu haliyle grfaikler, hem kimliği hem de iletişimi pekiştirmek, herhangi bir taktik müdahaleyle birlikte yaşamak ve onu güçlendirmek için güçlü bir araç haline geliyor.

Görsel: Arauna Studio