Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gerçek Kayalarla Yaratılan Oyun Alanı

Gerçek Kayalarla Yaratılan Oyun Alanı

Mike Hewson, tekerlek takılmış gerçek kayalarla "Rocks on Wheels" isimli bir oyun alanı tasarladı ve alan Melbourne Belediyesi'nin iyileştirme çalışmaları kapsamında hayata geçirildi.

Oyun alanları, basketbol sahaları, etkileşimli kent yerleştirmeleri ve kent mobilyaları gibi kamusal alan düzenlemelerine dair haberlerimizi geçtiğimiz ay şu derlemede toplamıştık. Bu defa da Yeni Zelandalı sanatçı Mike Hewson’ın Rocks on Wheels (Tekerlekli Kayalar) isimli oyun alanı tasarımı var sırada. Bu portatif alan, Melbourne’da 24 büyük kaba yontulmuş kayanın – evet gerçek kaya – yan yana gelmesinden oluşuyor.

Kayalar, çocukların sezgisel olarak tırmanıp keşfetmeleri için açık bir ortam yaratmak amacıyla Melbourne’daki Southbank Bulvarı’na yerleştirilmiş. Hewson kayaları, sanki yakın zamanda yuvarlanmış ve onları durduran hafif engeller devreye girmiş gibi hassas pozisyonlarda sabitlemiş.

Kayaların arasında gizli minicik sürprizler

Basit geleneksel oyun ekipmanları, kayalara gevşek bir şekilde bağlanmış gibi görünüyor. İnşaat atıklarından yapılan parçalar, taşın girintilerine yerleştirilmiş. Bu parçalar, çocukların asılıp oynaması için el tutamaçları işlevi görüyor.

Oyun alanında korkuluk veya platform bulunmuyor. Kaydıraklar, salıncaklar, tırmanma merdivenleri (maymun çubukları), halatlar ve kum havuzu; kayaların içindeki ve etrafındaki boşlukları birbirine bağlıyor.

Minyatür hayvanlar, oyuncak arabalar ve bunlara benzer bir dizi küçük nesne; çocukların keşif sürecini ödüllendirmek için aralara gizlenmiş. Kayaların etrafındaki ve altındaki zemin yüzeyi, Melbourne’daki kaldırımlarla aynı görünüme sahip. Bunlar, normal bir Melbourne kaldırımı yanılsaması yaratan, gerçekte ise çocukların yaralanmasını önleme amacı taşıyan yumuşak paspaslar. Kayalar, Melbourne sokakları için göztaşı kaldırım sağlayan aynı taş ocağından alınmış.

Rocks on Wheels, güvenlik açısından titizlikle test edilmiş

Oyun alanı Kasım 2022’de açılmış ve ilk açıldığında Avustralya medyasında bunun riskli veya tamamlanmamış olduğuna dair bazı endişelere yer verildi. Ancak oyun alanını denetlemekten sorumlu City Design Studio’nun yöneticisi Jocelyn Chiew, bu endişeleri giderdi ve güvenliğin temel bir öncelik olarak ele alınmasıyla tasarlandıklarını açıkladı. Bu açıklamaya göre tasarım ve yapım, proje ekibi tarafından titizlikle test edilmiş ve oyun alanı denetçisi DMC Design tarafından da incelenerek onaylanmış. Hewson’ın aşağıdaki gönderisinde, “güvenli değil” söylemlerine nasıl tepki gösterdiğini görebilirsiniz.

Bu oyun alanı, Southbank’ın yoğun nüfuslu Melbourne banliyösünde kamusal alan yaratmak için belediye tarafından başlatılan 44 milyon dolarlık bir iyileştirme projesinin parçası.

Melbourne Belediyesi, bu proje kapsamında; site tasarımı, peyzaj mimarlığı, endüstriyel tasarım, proje yönetimi ve bahçecilik hizmetleri sağlıyor. Mike Hewson, Avustralya’da beş farklı büyük ölçekli kamusal sanat siparişi tamamlamış. Bunlar ağırlıklı olarak heykel-park şeklinde kurgulanan oyun alanları. Hewson’ın amacı, kavramsal sanat projelerini kamusal alanla birleştirmenin yeni yollarını keşfetmek ve bu alanda öncülük etmek.

oyun alanı oyun alanı oyun alanı

Görsel: Mike Hewson