Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Birbirine Bağlı Akustik Karakterlerle Yaratılan Oyun Alanı

Birbirine Bağlı Akustik Karakterlerle Yaratılan Oyun Alanı

Moradavaga'nın "Hej främling!" isimli etkileşimli yerleştirmesi, İsveç'te Örebro sakinlerine iletişim kurmanın farklı bir yolunu öneriyor.

Açık havada hem çocukların hem de yetişkinlerin dahil olabileceği oyun alanları yaratmak, özellikle pandemi sonrası sıkça uygulanan bir kamusal alan stratejisi haline geldi. Bu alanlar; çocukların okul dışında zaman geçirebileceği, yetişkinlerin de oyuna katılabileceği ya da yorgunluk atabileceği alanlar olarak kurgulanıyor genellikle. Maltepe Belediyesi’nin, Yalı Mahallesi’nde yaya trafiğinin yoğun olduğu bir noktayı çocuklar için oyun alanına dönüştürmesi bu örneklerden biriydi. Luca Boscardin ise Animal Factory adlı yerleştirmesiyle, Amsterdam sakinlerine keyifli bir oyun ve dinlenme alanı sunuyordu. Yuri Suzuki de Sonic Bloom adlı akustik yerleştirmesiyle Londra sakinlerine şehri ve birbirlerini dinlemenin farklı bir yolunu önermişti.

Bugün okullar açıldı. Bir eğitim ve etkinlik alanı olarak tasarlanan açık hava sınıfı Cloudroom‘u da anmadan geçmeyeyim. Bu defa da yolumuz İsveç’e düşüyor. Mimar Manfred Eccli ve Pedro Cavaco Leitão’ya ait Moradavaga’nın (İtalya ve Portekiz merkezli tasarım stüdyosu) Hej främling! (merhaba yabancı) isimli projesi de tüm dünyaya örnek olacak nitelikte.

Etkileşimli kamusal sanat yerleştirmesi “Hej främling!”

Hej främling! İsveç’in Örebro kentinde, en işlek meydanlardan biri olan Våghustorget Meydanında konumlandırılmış. Fotoğraflarda ve videoda görebileceğiniz üzere proje; sarı oluklu plastik borulardan yapılmış dev, dost canlısı karakterlerden oluşuyor. Birbirini hiç tanımayan kent sakinlerini yan yana getiren etkileşimli karakterler bunlar.

Yerleştirme, İskandinavya’nın en büyük çağdaş sanat etkinliği olan OpenArt için bu yıl tasarım kolektifi Moradavaga tarafından tasarlanmış. Birbirine bağlı bir analog akustik sistem olarak çalışan yerleştirme, ziyaretçilerin meydanın bir ucundan diğer ucuna kadar birbirleriyle konuşmasını sağlıyor. Birbiriyle bağlantılı bir boru sistemi aracılığıyla yabancılar ve arkadaşlar arasındaki iletişimi teşvik ediyor.

Görsel: Moradavaga, OpenArt 2022