Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Açık Hava Sınıfı

Açık Hava Sınıfı

Ecosistema Urbano tarafından tasarlanan "CLOUDROOM" adlı açık hava sınıfı; öğrencileri iklim krizi hakkında bilinçlendiren sıra dışı bir eğitim ve etkinlik alanı sunuyor.

Tasarım / danışmanlık şirketi Ecosistema Urbano, Indiana’nın Columbus kentinde öğrencilerle iş birliği yaparak dış mekana özel fütüristik ve sürdürülebilir bir sınıf tasarladı. CLOUDROOM adlı bu proje, biyoiklimsel tasarım anlayışıyla yaratılan bir açık hava sınıfı. Eğitim alanlarını yeniden düşünmek için ilham vermeyi amaçlıyor. Bu mimari misyonunun yanı sıra iklim krizi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan bir yerleştirme.

CLOUDROOM bir biyoiklimsel tasarım

CLOUDROOM, ahşap bir temel üzerinde uzanan şişme bir yapı. Sınıf, öğrenciler için gölgeli ve havadar bir açık hava öğrenme alanı sunuyor. Fanlar gölgeliği şişirdikçe, sınıf için havalandırma işlevi gören doğal bir esinti yaratıyor. Bu sistem sıcak günlerde sıcak havayı yukarı doğru itiyor. Ayrıca CLOUDROOM’a giren havayı temizleyen filtreler de mevcut.

CLOUDROOM’un mimari nitelikleri, kubbe ve göz gibi klasik mimari unsurlarına gönderme yapıyor. Öte yandan yağı geleneksel olanın aksine en az malzeme ile mekansal bir deneyim sunmayı başarıyor.

CLOUDROOM’un iç cephesi, Birleşmiş Milletlerin 1992’de Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan Rio Çevre ve Kalkınma Bildirgesi’nden cümlelerle kaplı. Duvarlarda yer alan bir diğer metin de öğrencilerin geleceğe yönelik endişeleri, umutları ve hayalleri hakkında bir ankete verdiği cevaplar. Dış cephe, bölgeye özgü nesli tükenmekte olan akçaağaçlardan oluşan bir desenle kaplı.

CLOUDROOM gerçekten de zihnimize kazınan derslik kavramını değiştirebilecek nitelikte. Aydınlatma sistemleri bile iklim krizi konusunda farkındalık yaratıyor. Aydınlatma şeması, yükselen sıcaklıkları, ormansızlaşmayı ve yükselen CO2 seviyelerini yansıtmak için renklerle kodlanmış. Geçtiğimiz yüzyıldan bu yana Dünya’nın yaşadığı iklim değişikliğini temsil ediyor. Son 120 yıla ait bu bilgiler, üç farklı LED ışık seviyesini besleyen renk kodlarına dönüştürülüyor.

Yapı, sökülüp yeniden kullanılabiliyor. Baskılı kumaşı ve ahşap parçaları geri dönüştürülebiliyor. Ayak işlevi gören temelin altına yerleştirilmiş yoga topları, kullanıcıların mekanla çeşitli şekillerde etkileşime girmesini sağlayan birer mobilya görevi görüyor. CLOUDROOM sadece eğitim için değil aynı zamanda eğlence ve topluluk programları için de kullanılabiliyor.

CLOUDROOM gibi açık hava yapıları ilginizi çekiyorsa; açık havada ortak yaşam ve çalışma alanları sunan Shadow Housing‘e ve Be an Outsider‘a da göz atmak isteyebilirsiniz. CLOUDROOM CLOUDROOM

Görsel: Instagram