Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Açık Havada Ortak Yaşam ve Çalışma Alanları: Shadow Housing

Açık Havada Ortak Yaşam ve Çalışma Alanları: Shadow Housing

arch out loud tarafından her yıl düzenlenen HOME Competition'ın 2020 yılı kazananı, salgın sonrası dünya için yeni kolektif yaşam ve çalışma alanları öneren "Shadow Housing" oldu.

Mimarlık inisiyatifi arch out loud, her yıl “Evin geleceği nedir?” sorusuna cevap aradığı HOME Competition adlı bir yarışma düzenliyor. arch out loud, HOME Competition 2020’nin kazanlarını geçtiğimiz ay belirledi. Yarışmanın birincisi Shadow Housing projesi başta olmak üzere sonuçlar, pandeminin ve ekonomik krizin gölgesinde yaşayan bir dünyada mimarinin nasıl bir değişim geçireceğine dair öngörüler sunuyor.

“Shadow Housing” ev ofis sistemini dikkate alarak ortak çalışma ve yaşam alanları yaratıyor

Yarışma dünyanın her yerinden katılımcılara açık olarak düzenlendi. Katılımcılar “Evin geleceği nedir?” sorusuna üç ana perspektiften yaklaştılar: Yenilik, uyarlanabilirlik ve pragmatizm. 2020’nin kazananlarını belirleyen jüride Tatiana Bilbao, Sean Canty, Vishaan Chakrabarti, J. Yolande Daniels, Neil Denari, Peter Eisenman, Amanda Levete, Aya Maceda, Toshiko Mori, Jennifer Newsom, William O’brien Jr., Clark Thenhaus ve Andrew Zago mimarinin önemli isimleri yer aldı.

Yarışmanın birincisi Jeffrey Liu ve Haylie Chen imzalı “Shadow Housing” oldu. Bu proje Los Angeles’ta salgın sonrası bir çağda kolektif yaşam için yeni bir model sunuyor. Işık ve gölgelerden oluşan bir mimari aracılığıyla yeni ortak çalışma ve yaşam mekanları hayal ediyor.  Bunlar açık havanın hakim olduğu yaşam/iş alanları. COVID-19 ofis ile ev arasındaki sınırları ortadan kaldırdığından Shadow Housing, iş gününü güneşin hareketine bağlayan doğal bir zaman algısı yaratıyor. İş ile kişinin kendine ayıracağı alan arasında mekansal ve zamansal bir ayrım oluşturmayı hedefliyor.

Yarışmada diğer bir dikkat çeken proje de Biohackers Residence. Superficium Studio’dan Samuel Esses ve Jonathan Wong’un imzasını taşıyan bu proje, insan olmanın ne anlama geldiği üzerine düşünen bir tasarım olarak inovasyon ödülü almış. Carla Bonilla Huaroc, New York şehrindeki lüks apartman dairelerini hapisten çıkan insanlar için geçici konutlara dönüştüren STUYVESANTTOWN ile uyarlanabilirlik ödülünü kazanmış. Pragmatik tasarım kategorisinin kazananı ise Qin Siz Chen ve Yiwen Wang’ın “House is not a home” projesi olmuş. Yarışmanın diğer kazananlarına buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: HOME Competition