Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Taze Gıdalarla Baskı Yapabilen 3B Gıda Yazıcısı

Taze Gıdalarla Baskı Yapabilen 3B Gıda Yazıcısı

3B gıda yazıcısı Foodini, kullanıcının baskı kartuşunu çeşitli taze yiyeceklerle doldurarak mutfakta yaratıcılığını konuşturmasına imkan tanıyor.

3B baskı teknolojisinin mutfağı da dönüştüreceğine işaret eden pek çok gelişme yaşanıyor son yıllarda. Müşterilerin sağlık verilerine göre özelleştirilmiş 3B baskı suşiler, 4B baskı yapay meyveler, 3B baskı kalıplarla yaratılmış pastalar bunun örnekleriydi. 3B Gıda yazıcıları hep profesyonel şeflerin hizmetine girecek bir teknoloji gibi algılansa da Foodini, bu teknolojinin evlerimize de kolaylıkla gireceğine işaret ediyor.

Barselonalı girişim Natural Machines tarafından geliştirilen Foodini, profesyonel şeflerin yanı sıra evinin mutfağına yaratıcılık katmak isteyen herkese hitap ediyor. Yazıcı, çeşitli malzemelerle doldurulabilen mürekkep kapsüllerini kullanarak baskı yapıyor. Önceden yüklenmiş tasarımlara sahip bir uygulama ile birlikte geliyor. Uygulama sürekli güncellenip yeni tasarımlar eklenebiliyor veya kullanıcılar kendi tasarımlarını geliştirebiliyor.

Hazır kapsüller ya da filamentler yerine taze gıdayla baskı

Kullanıcı malzemeleri hazırlıyor, kapsülü doldurur ve tasarımları basıyor. Diğer gıda yazıcılarından en önemli farkı, önceden doldurulmuş kapsül ya da filamentlerle değil, aşçının seçebileceği taze gıdalarla baskı yapabiliyor olması.

Foodini ile mantı, pizza, hamburger, kraker, çikolata, kurabiye gibi yiyecekler basılabiliyor. En yaygın kullanımı ise yenilebilir tabak süsleri basmak. Yemek başına baskı süresi, karmaşıklığına bağlı olarak değişiyor. Düz ve detayları az olan yiyeceklerin basılması birkaç dakika sürüyor ve daha karmaşık olanlar (örneğin çikolata heykelleri) yaklaşık 20 dakikada basılıyor.

Foodini: Gıda yazıcıları tıpkı fırın ya da mikrodalga gibi evlerde yaygın olarak kullanılabilen bir cihaz olacak

Foodini şu anda çoğunlukla profesyonel mutfaklarda kullanılırken, yaratıcıları birçok evde kullanışlı bir tezgah üstü cihaz olacağını öngörüyor. Natural Machines’in kurucu ortağı ve CMO’su Lynette Kucsma şunları söylüyor:

3B gıda yazıcıları 10 ila 15 yıl içinde, günümüz mutfaklarında bir fırın veya mikrodalga gibi yaygın birer cihaz olacağına; hem evde hem de profesyonel mutfaklarda ortak bir mutfak cihazı haline geleceğine inanıyoruz. Bu yazıcılar, herkesin birer gıda üreticisi olmalarını sağlayacak.

Görsel: Instagram