Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mobilyaları ve Dekorasyonlarıyla 90’ların Evleri

Mobilyaları ve Dekorasyonlarıyla 90’ların Evleri

90larin_evleri isimli Instagram hesabı, 90'lar dizilerindeki mekanlar üzerinden dönemin mobilyalarını ve iç mekanlarını belgelerken sosyoekonomik yorumlarla dönemin ruhuna ait çıkarımlar yapıyor.

Kiminin yetişkinliği, kiminin gençliği kiminin de çocukluğu 1990’lı yıllarda geçti. Çok uzak bir tarih gibi gözükmese de artık 20-30 yıl geçmişte kalan bu dönemde evlerimizin içi de şimdiki halinden çok daha farklı bir görüntüdeydi. Kimi zaman hayretler içerisinde incelediğimiz dönemin estetik algısından bazı kesitler dönem dönem yeniden popülerlik kazanıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunu olan ve lisansüstünü Hasselt Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde tamamlayan Merve Dilara Yıldırım tarafından yönetilen 90larin_evleri isimli Instagram hesabı da 1990’larda evlerin içinin nasıl gözüktüğünü Gerçek Kesit programı başta olmak üzere dönemin televizyon yayınları üzerinden inceliyor. Koltuk takımları, renkler, duvarlar, küçük objeler, kısacası evi ev yapan tüm detaylar hesapta mercek altına alınıyor.

90’ların evlerine televizyon programları üzerinden bakış

Küresel ölçekte 70 ve 80’li yılların süslü ve abartılı görüntüsünden sonra 90’lı yıllarda daha sade, minimal mobilyalar ve aksesuarlar tercih edilse de ülkemiz için bu durum pek geçerli değil. IKEA kataloglarının 1951 ve 2015 yılları arasındaki kapaklarını listelediğimiz haberimiz, küresel anlamda mobilya ve iç mekan tasarımlarının trendlerini görmemize yardımcı oluyor. Her yılın mobilya modasını ve tasarımda öne çıkanlarını görebileceğimiz kapaklarda özellikle 1995 yılından sonra daha sade ve modern tasarımlar görüyoruz. Öte yandan ülkemiz; renkli, pofuduk koltuklar ve ardından bir dönem yükselişe geçen çok fonksiyonlu çekyatlarla minimal tasarımdan daha uzak bir yaklaşımda. El dokuma halılar, danteller, ibrikler başta olmak üzere yerel objelerle evlerimiz her zaman kendine has özgün bir dile sahip olmuş.

Evlerin duvarları hesabın dikkat çektiği konular arasında yer alıyor. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki büyük problemlerden biri olan duvara çivi çakma olayı yüzünden çoğu duvarda bantla yapıştırılmış resimler bulunuyor. 90larin_evleri, özellikle alt gelir gruplarını temsil eden bu görsellerde sosyoekonomik çıkarımlarla yorumları renklendiriyor. Bu sayede 90’ların evleri üzerine değerlendirmeler sadece dekorasyon yönünden değil toplumsal algılar, politika ve ekonomik faktörler üzerinden de yapılıyor.

Özellikle Gerçek Kesit dizisinde kullanılan mekanların gerçek olması mobilyalar ve iç tasarımlar hakkında oldukça fazla ipucu barındırıyor. 90’ların evleri Instagram hesabı adeta bir 90’lar madeni olan dizinin sahnelerini inceleyip dönemin estetik algısını yeniden hatırlamamıza imkan tanıyor. Bu dizi dışında dönemin eğlence programları, filmleri paylaşımlar arasında yerini alıyor.

Görsel: Instagram