Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA Kataloglarının Geçmişten Günümüze Değişimi

IKEA Kataloglarının Geçmişten Günümüze Değişimi

IKEA Communication'ın yazarları ve Home Design ekibi, İsveç markasının 1951 ve 2015 yılları arasındaki tüm kataloglarının kapaklarını listeliyor ve ortaya keyifle incelenecek bir kapak arşivi çıkıyor.

IKEA evimizin her şeyi mi cidden? Öyle mi hakikaten? Eğer bekarsanız, gençseniz ve mobilyalarınızın herkesle aynı olması sizi rahatsız etmiyorsa evet IKEA evinizin her şeyi. Çünkü günümüzde her bekar 5 insan evinden 3’ünde mavi Ikea L koltuğu görebilirsiniz. Türkiye’ye seri bir şekilde kimse böyle L satamamıştı herhalde. Bir tetrisin L’si bir de IKEA’nınki.

IKEA L’sini bir kenara bırakırsak ama özendirecek tasarımlar sunuyor bizlere. Her sezon olan eşyaların dışında sezona özel çıkardıkları koleksiyonlar güzel oluyor gerçekten de. Yiğidi öldür, hakkını yeme demiş atalarımız. Hakkını vermeliyiz biz de, önemli tasarımcılarla çalışıp tabağından perdesine, pufundan diş fırçalığına kadar her bir şeyini içeren güzel koleksiyonlar sunuyorlar.

Nerelerden Nerelere, Mobilya Tarihi Adeta

1943’te kurulduğundan beri IKEA bizlerin evlerini belki biraz tektipleştiriyor. Belki bizlere kendi mobilyanı kendin yap ruhu satıyor ve bu ruh satmasından ötürü ürünleri hemen eskiyor ama olsun. 1943’ten beri her sene katalogunu heyecanla bekliyoruz. Ki onlar için de katalogları önemli. IKEA Communication‘ın yazarları ve Home Design ekibi İsveç markasının 1951 ve 2015 yılları arasındaki tüm kataloglarının kapaklarını listelemiş. Biz de bunlara yenilerini ekleyerek bu güncel ve güzel arşivi sizlerle paylaşalım istedik.

Çok güzel bir arşiv olmuş bu aslında. Çünkü katalog kapağına bakınca o senenin mobilya modasını hemen görüyorsunuz. Ve bir yandan da modanın tekerrür ettiğini belli yıllarda kapaklara yansıyan motif ve mobilya şekillerinden anlayabiliyorsunuz. Ayrıca görsel tasarımcılar da katalog kapaklarının değişimlerini inceleyebilirler yine bu seriden. Mesela 1970’lere kadar dikdörtgen bir formda olan ve insan görseli kullanılmayan bir katalog yapısındayken 70’lerden itibaren önce kare oluyor ve giderek dikey genişliyor. İnsanla ürünün etkileşiminin gösterilişi giderek artıyor.

Sadece o senenin görsel ve mobilya trendlerini de görmüyorsunuz aslında. Onun dışında genel tasarı yaklaşımı neymiş küçük bir ön gösterim de oluyor ilgilenenlere.

Görsel: Home Design
Manşet görseli düzenlenmiştir.