Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehrin Isınmasını Önleyen Kaplamalar

Şehrin Isınmasını Önleyen Kaplamalar

Los Angeles, güneş ışığını yansıtan boyaların ardından kentsel ısı adalarına kaplama uygulayarak şehrin aşırı ısınma soruna çözüm üretmeye çalışıyor.

İklim değişikliği artık kanıta ihtiyaç duymayacak kadar gözle görülür ve tüm gözeneklerimizde hissedebildiğimiz bir sorun. Metropolleri es geçen bahar mevsiminden yokluğuyla kurutan varlığıyla doğal afet boyutuna varan yağmurlara, hava koşulları istatistikleri anlamsız kılacak kadar ekstrem hale gelmiş durumda. Çoğu zaman plansız ve ağaçlandırmadan yoksun yapılaşmalarıyla şehirler, bu ekstrem koşulların Survivor parkurlarına dönüşüyor. İklim değişikliğinin etkileri karşısında sakinleri için içinde yaşamayı kolaylaştırmak amacıyla bazı şehirler birtakım çözümler geliştiriyorlar. Los Angeles da onlardan biri.


Daha önce 1 milyon metrekarelik yolun güneş ışığını yansıtan boya ile kaplandığı şehirde, bu kez şehri soğutmak için bazı kentsel ısı adaları özel bir kaplama ile kaplandı. Bilim insanları, Los Angeles’da 2050 yılı itibarıyla 35 ℃‘yi aşan gün sayısının üç katına çıkacağını tahmin ediyor. Şehrin kuraklık riski ise olağanüstü derecede yüksek. Çatı kaplama üreticisi GAF Roof iş birliği ile güneş ışığını yansıtan boya yardımıyla oyun alanları ve otopark gibi yüzeyleri 11 ila 12 derece soğutmayı başaran şehir yetkilileri, GAF Cool Community Projesi’nin kapsamını genişleterek halka açık alanlara kaplama uygulayarak yeni bir ısı adası çözümü yarattı.

Kentsel ısı adası, yoğun insan faaliyetlerinin çevresel etkisi nedeniyle ısının kırsal alanlara kıyasla daha fazla yoğunlaştığı bölgeler olarak tanımlanıyor. Çok fazla ağaç ve gölgelik alan bulunmayan, şehrin en sıcak mahallelerinden biri olan, asfalt sıcaklıkları 60℃’nin üzerine çıkabildiği Pacoima’da uygulanan çalışma, 10 blok yarıçapındaki asfalt yolları ve halka açık alanları kapsıyor. Kaplama, önceden var olan asfaltın üzerine elle veya boya püskürtme makinesi ile doğrudan uygulanabiliyor. Kaplama, rekreasyon alanları için daha parlak renkler ile yollar için koyu renkler olmak üzere geniş bir renk spektrumuna sahip.

Kızılötesi ışığı yansıtan özel katkı maddeleri içeren boya ile yüzeyleri soğutmayı başaran Los Angeles, bu uygulama ile aynı zamanda güneş ışığını yansıtan kaplamaların şehrin ısısını azaltıp azaltmayacağını da test ediyor. Bu nedenle yalnızca bir caddeye uygulamak yerine kaplamanın bir bütün olarak mahallenin ortam sıcaklığını nasıl etkileyebileceğini görmek için proje geniş bir alana uygulandı. Öte yandan GAF Roof ekibi, kullanılan malzemenin ısıyı absorbe etme gücünün de yüksek olması nedeniyle bu kaplamalarla herhangi bir yüzeyin yansıtma gücünün artırılmasının çevredeki alanın ısınmasına neden olmayacağını belirtiyor.

Görseller: Instagram, Youtube