Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deniz Canlıları Plastik Şişelere Dönüşürse

Deniz Canlıları Plastik Şişelere Dönüşürse

Times of India gazetesi, plastik tüketiminin sonuçlarıyla insanları yüzleştirmeyi amaçlayan kampanyası için hazırladığı çarpıcı afiş çalışmasında deniz canlılarını plastik şişelerin yerine koydu.

Okyanus ve denizlerden toplanan tonlarca plastikle ilgili veriler, balıklarda bile mikro plastiğe rastlanması gibi şaşırtan bilgiler ve en az çevresel etkisi kadar hacimli bir şekilde üzerimize yağan plastik plastik atıklara dair istatistikler… Günün sonunda tüm bunlar ışık hızındaki sosyal medya akışlarında bir metnin içinde kayboluyor ya da çoğunlukla kanıksanıyor.

Göz görmeyince gönül katlanır diyen eskiler, insan psikolojisini ziyadesiyle çözmüş görünüyorlar. Zira eylemlerinin sonuçlarını somut olarak görmemek, duyarsız olmayı kolaylaştırdığı gibi davranış değişikliğini de zorlaştırır. The Times of A Better India adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş ile iş birliği yapan Times of India gazetesi, Unplastic India adlı kampanya için insan doğasının bu handikapını yaratıcı bir basılı reklam çalışmasıyla aşıyor.

Plastik atık üretiminin 2015 yılından 2020 yılına kadar beş yılda tam iki katına çıktığını belirten gazete, bu plastik atığın yüzde 50’sinin hiç kullanılmamış durumda olduğunun altını çiziyor. İnsanları sorumlu ve dikkatli davranmaya teşvik etmek amacıyla tek kullanımlık plastiklerin zararını çarpıcı bir şekilde ortaya koymayı hedefleyen gazete, deniz canlılarının tek kullanımlık plastik şişelerin yerine konulduğu kampanya afişleriyle bu amacına ulaşıyor.

“Halen plastik şişe kullanıyor musunuz?” sorusunun sorulduğu afişlerde, deniz canlılarından kaplumbağa, fok ve penguen görsellerinin bükülmeye çalışılan şişeler olarak konumlandırıldığı görülüyor. Okyanus ve denizlerdeki plastik atıkların deniz canlılarının boğulmasına neden olduğuna vurgu yapılan çalışmanın sonunda Hint halkı, üç hafta boyunca tek kullanımlık plastiklerden uzak durulmasının hedeflendiği 21 günlük Unplastic India adlı meydan okumaya davet ediliyor.

Unplastic India, alışverişte paketlenmiş ürünler satın almamaktan ürün ambalajlarını doğru bir şekilde ayrıştırıp atmaya kadar plastik atık yaratmayı önlemek üzere pek çok günlük aktiviteyi kapsıyor. Kampanyanın kısa tanıtım videosu ile birlikte görsellerinin tamamına aşağıda göz atabilirsiniz.


Görseller: Twitter, Youtube, Instagram