Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Göz Yorgunluğunu Azaltan Yazı Tipi

Göz Yorgunluğunu Azaltan Yazı Tipi

Intel, görme sorunu yaşayan geliştiriciler için kodlama deneyimini iyileştiren ve göz yorgunluğunu azaltan açık kaynaklı bir yazı tipi koleksiyonunu kullanıma sundu.

Intel, New York merkezli yazı tipi tasarım firması Frere-Jones Type ve VMLY&R iş birliği ile görme problemi yaşayanlar için netlik ve okunabilirliğe odaklanan açık kaynaklı bir yazı tipi koleksiyonunu kullanıma sundu. ‘Intel One Mono’ adlı font grubuyla görme engelli geliştiricilere veya az görme ile mücadele edenlere yardımcı olmanın yanı sıra uzun süre ekrana bakmanın yarattığı göz yorgunluğunun önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Intel, One Mono yazı tipini varsayılan kodlama aracı olarak kullanmaları ve tasarımın her aşamasında geri bildirim sağlamalarını istediği bir grup görme sorunu yaşayan geliştiricinin yer aldığı bir panel üzerinde onların aktif katılımıyla yarattı. Koleksiyonu proje çalışanları, az gören ve görme engelli geliştiricilerle test eden şirket, One Mono yazı tipinin okunabilirliğini artırmak için onu diğer fontlardan ayıran bazı detayları tasarıma dahil etti.

Yazı tipindeki karakterler, her bir kelime şeklini benzersiz kılmanın yanı sıra varsayılan harf ve satır aralıklarını artırarak, öne çıkacak ve birbirleriyle daha az karıştırılacak şekilde tasarlandı. Aynı şekilde büyük ve küçük harflerin yükseklikleri de olabildiğince farklı hale getirildi.  Orijinal, sabit genişlikli tek aralıklı bir yazı tipi olan Intel One Mono, bu özelliğiyle kodlama hatalarını en aza indirerek geliştiricilerin hataları düzeltmek için daha az zaman harcamalarını sağlayabilir ve görme bozukluğu olan bireylerin kodlama deneyimini iyileştirebilir.

Font tasarımlarının çoğunlukla genel okuyucular göz önünde bulundurularak yapıldığını belirten Intel, mevcut yazı tiplerinin hiçbirinin ekran metnine yoğun bir şekilde odaklanarak saatler harcayan geliştirici topluluğu için okunabilirliği iyileştirmediğini ve göz yorgunluğunu gidermediği belirtiyor. Intel’e göre yazı karakterlerinin baskıda 7 punto veya daha büyük, dijital ekranlar için 9 piksel veya daha büyük olarak kullanılması gerekiyor.

200’den fazla Latin alfabesi dilini destekleyen göz sağlığı dostu yazı tipi koleksiyonu tamamen ücretsiz. Açık kaynaklı olarak GitHub’da yayınlanan Intel One Mono yazı tipine bu bağlantıdan erişebilir; iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için geri bildirim toplanan projeye siz de katkı sağlayabilirsiniz. Fontun tanıtımı için hazırlanan VMLY&R imzalı filme ise aşağıda göz atabilirsiniz.

Görseller: Intel, Twitter, Youtube