Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
LEGO’dan Görme Engelli Çocuklar İçin Braille Öğrenmeye Yardımcı Bloklar

LEGO’dan Görme Engelli Çocuklar İçin Braille Öğrenmeye Yardımcı Bloklar

LEGO, Braille Bricks ile görme engelli çocukların Braille alfabesini öğrenmesine yardımcı olmayı ve Braille kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Kendin yap Braille baskı kiti Vrailler, görenler ve görme engelliler için ortak yazı biçimi Braille Neue ve daha pek çok engelleri aşan çarpıcı yenilikle karşılaşıyoruz günümüzde. LEGO da engelli bireylere olan duyarlılığını ve desteğini ortaya koyan bir marka. Tekerlekli sandalyeli LEGO figürü bunun dikkat çekici örneklerinden biriydi. LEGO bu defa çok daha etkileyici bir proje olan Braille Bricks ile karşımızda.

Braille Bricks, dokunsal sembollerle donatılmış

LEGO Braille Bricks için Danimarka Körler Derneği ve Brezilya merkezli Dorina Nowill Vakfı ile işbirliği yaptı. Braille Bricks, görme engelli çocukların Braille okumayı öğrenmesine yardımcı olan bir blok seti. Bu set, hem renk hem de şekil olarak bildiğimiz LEGO bloklarından pek de farklı değil. Bu seti farklı kılan şey ise nasıl göründüğünden ziyade nasıl hissedildiği. 250 parçadan oluşan setteki her blok, Braille’de bir harf, sayı veya matematik sembolüyle eşleşen tamamen işlevsel çivilere sahip.

Braille Bricks

Oyuncakları dokunsal sembollerle donatan LEGO, bu setle görme engelli çocuklara Braille okumayı öğrenmeleri konusunda yardım etmeyi umuyor. Braille kullanabilen görme engelli bireyler daha bağımsız, daha yüksek eğitim seviyesine ve daha iyi istihdam olanaklarına sahip olduğundan bu alfabeyi yaygınlaştırmak önem taşıyor.

Setteki her blok, dokunsal harf veya karakterin basılmış bir versiyonunu da üzerinde taşıyor. Bu sayede yalnızca engelli çocukların değil; öğretmenlerin, ebeveynlerin ve görme engelli çocukların gören akranlarının da kitlerle ilgilenmelerini ve hatta Braille’i öğrenmelerini teşvik ediyor.

Dünyanın dört bir yanında okullarda yapılan testlerin ardından, LEGO Braille Bricks 2020’de piyasaya sürülecek.

Braille Bricks Braille Bricks

Görsel: LEGO