Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engelliler için Vogue Braille

Görme Engelliler için Vogue Braille

British Vogue, kapsayıcı bir okur deneyimi sunmak amacıyla görme engellilerin için geliştirilen braille alfabesini kullanarak tasarladığı ilk sayısını yayınladı.

British Vogue, 107 yıllık tarihinde ilk kez derginin fiziksel baskısını görme engellilerin okuma ve yazmasını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen braille alfabesini kullanarak tasarladı ve yayınladı. Görme engelliler için erişilebilir bir okuma deneyimi sunmak amacıyla hazırlanan Mayıs ayı braille baskısını, derginin genel yayın yönetmeni Edward Enninful Instagram üzerinden yaptığı paylaşımıyla duyurdu.  Kapsayıcılık projeleri geliştiren ve bu konuda danışmanlık yapan Tilting The Lens şirketinin iş birliğiyle hazırlanan basılı derginin erişimini artırmak için bir de sesli versiyonu hazırlandı.

Toplamda 5 farklı kapağa sahip olan braille baskısında, bundan 5 yıl önce kendisine multipl skleroz teşhisi konan oyuncu Selma Blair, ABD’li işaret dili sanatçısı Justina Miles, Down sendromlu model Ellie Goldstein ve model Aaron Rose Philip gibi tanınmış ve sağlık engelleriyle mücadele eden isimler ön plana çıkarıldı. Kapsayıcılık konusuna odaklanan Mayıs sayısında ayrıca moda, spor, kültür ve aktivizm dünyasından 19 engelli bireyin röportajları ile kişisel makalelerine yer verildi.

2017 yılında British Vogue’un başına geçen Enninful, modada kapsayıcılığı ve temsiliyeti artırmaya yönelik uzun süredir çalışmalar yürütüyor. Enninful’un vizyonunu paylaşmayan büyük moda markalarının reklamlarını geri çevirdiği dahi söyleniyor. Genel yayın yönetmeninin bu hassasiyetinin son derece kişisel bir nedeni var.

Geçmişte retinasında yırtıklar oluşan, görme problemi yaşayan; yüzde 50’den daha az duyduğu için işitme cihazı kullanmak zorunda olan ve röportajlarda çoğu zaman karşısındakinden yüksek sesle konuşmasını istediğini belirten British Vogue’un 51 yaşındaki genel yayın yönetmeni Enningful, bu gözle görülmeyen fiziksel engellerin kendisini durdurmadığını ancak pek çok insan için engel olabildiğini belirtiyor.

“Birleşik Krallık’ta yaklaşık 16 milyon insan görünür ya da görünmez şekilde engellere sahip. Toplum olarak kim olduğumuzu anlamamızın ve moda için daha iyi, daha erişilebilir ve kapsayıcı bir endüstri oluşturmanın zamanı geldi.” diyen Enninful, Vogune’un ilk braille sayısına imza atmanın mutluluğunu yaşarken moda ve yayıncılık sektörlerinin daha yapacak çok işi olduğunun da altını çiziyor.

Birleşik Krallık’ta ikamet eden görme engelli kişilerin, British Vogue’un braille baskısını ücretsiz olarak sipariş edebilecek; Birleşik Krallık dışındaki okurlar ise ek bir teslimat ücreti karşılığında dergiye erişebilecekler. Mayıs ayı braille baskını dinlemek isteyenler ise Sound Cloud üzerinden derginin içeriklerine çevrim içi olarak erişebilirler.

Görseller: Twitter, Instagram