Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsanları Kentin Sesleriyle Buluşturan Yerleştirme

İnsanları Kentin Sesleriyle Buluşturan Yerleştirme

Yuri Suzuki , "Sonic Bloom" adlı yeni yerleştirmesiyle Londra sakinlerine şehri ve birbirlerini dinlemenin farklı bir yolunu öneriyor.

Dünyaca ünlü Japon tasarımcı ve ses sanatçısı Yuri Suzuki, sesi görsel unsurlarla ve teknolojiyle birleştirerek birbirinden ilginç işler yapıyor. En son, insan yüzünü enstrümana dönüştüren Face the Music adlı dijital tebrik kartlarına yer vermiştik. Şu sıralar sanatçı, Londra’ya yerleştirdiği Sonic Bloom adlı çalışmasıyla dikkatleri üzerine topluyor.

Sonic Bloom, Londra sakinlerinin içindeki çocuğu dışarı çıkaracak türden renkli bir çalışma. Tıpkı çiçek açıyormuş gibi görünen korno benzeri kırmızı, sarı ve mavi borulardan oluşuyor. Bu korno benzeri borular aslında birer konuşma tüpü. Etkileşimli yerleştirme, bu konuşma tüpleri aracılığıyla insanların iletişim kurma biçimlerine eğlenceli bir dokunuş yapıyor. Boruların bir kısmı şehrin seslerini yakalamak için yukarı doğru bakıyor. Böylece ziyaretçiler şehrin seslerini de dinleyebiliyor.

Heykelde neden sadece ana renkler kullanıldı?

Yerleştirme, Londra’nın Mayfair bölgesinde, Brown Hart Gardens’ta dün halka açıldı ve 12 kadar da ay kalacağı belirtilmiş. Projenin küratörü ise Alter-Projects.

Tasarım firması Pentagram’ın Londra ofisinin ortağı olan Yuri Suzuki, Sonic Bloom’da neden en ana renkleri kullandığını şöyle açıklamış: “Ana renkleri disleksik olduğum için seçtim ve bu renkler okumaya yardımcı oluyor. Bu renklerin sağladığı net bölünmeler sayesinde insanlar sesin geçişini kolayca algılayabilirler. Bu renkler herhangi bir manzaraya da çok iyi uyum sağlıyor. Daha önce kamusal alanlarda heykeller yaptım ve ana renkler manzara ve ortamlarla hiçbir şekilde çelişmedi.”.

sonic bloom

Sonic Bloom, tamamen pandemi dikkate alınarak tasarlandı

Enstalasyon, her yaştan insanın heykelle etkileşime geçmesini sağlamak için farklı seviyelerde borular ve oturma alanları içeriyor. Yerleştirmenin bu özelliği Suzuki için çok önemli. Ayrıca Londra’ya gidemeyenler için proje dijital ortama da taşınmış. Yerleştirme için hazırlanan internet sitesinde kullanıcıların sesleri kaydedilecek, ardından çiçek animasyonlarına dönüştürülecek. Son aşamada da dünyanın her yerinden insanların tıklayıp dinlemesi için bu internet sitesinde paylaşılacak.

Yerleştirme, israfı önlemek için sökülüp başka yerlerde kolayca yeniden monte edilebilecek şekilde tasarlanmış. Tasarım pandemiden çok önemli ortaya çıkmış. Ancak Alter-Projects, nihai tasarımı geliştirirken pandemiyi de dikkate almış. Bu nedenle anti bakteriyel boya kullanmaya karar vermişler. Oturma yerlerinin arasına daha fazla mesafe koymuşlar ve düzenli olarak temizlenmesi için bir şirketle anlaşmışlar.

Görsel: Instagram