Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Airbnb’den 20.000 Afgan Mülteciye Dünya Genelinde Ücretsiz Konaklama

Airbnb’den 20.000 Afgan Mülteciye Dünya Genelinde Ücretsiz Konaklama

Airbnb, 20.000 Afgan mülteciye dünya genelinde üretsiz konaklama imkanı sunacağını açıkladı.

Airbnb yıllardır evsizlere, mültecilere ve deprem mağdurlarına yardım ederek bu konulardaki duyarlılığını ortaya koyan kampanyalar yürütüyor. Hatta Airbnb üyesi ev sahipleri, uzun süredir “krizdeki insanlar” için evlerinde konaklama bağışında bulunmaya teşvik ediliyor. Platform, bu defa tüm dünyanın korkuyla izlediği bir başka gelişmeye odaklanıyor. Şeriat yanlısı Taliban, Afganistan’ın tamamına yakınında kontrolü ele geçirdi. Bu nedenle pek çok insan ülkeden kaçtı ve kalanlar da hala kaçmanın yollarını arıyorlar. En büyük korkuyu ve mağduriyeti yaşayanlar da kadınlar. Öyle ki Taliban Afganistan’da “şeriat kanunları çerçevesinde” kadın haklarına saygı duyacağını açıkladı. Elbette bu açıklama, kendi içinde son derece çelişkili ve ürkütücü bir açıklama. Taliban’ın geçmişte iktidar olduğu dönemde sivillere yönelik yaptığı katliamlar ve baskılar hala tüm halkın belleğinde. İşte bu yüzden ekranlarda can havliyle uçakların kanadına tutunan, kaçmak için hayatını riske atan birçok insanı izledik. Airbnb bugün bu karanlık tabloya, Taliban rejiminden kaçan mültecilere dünya genelinde ücretsiz konaklama imkanı sunacağını açıklayarak damgasını vurdu.

ABD’ye gelen 165 mülteci şimdiden güvenli konutlara yerleştirildi

Airbnb CEO’su Brian Chesky Afganların yaşadıklarını “zamanımızın en büyük insani krizlerinden biri” olarak görüyor ve şirketin adım atmak için sorumluluk hissettiğini söylüyor. Bunun iş dünyasındaki diğer liderlere de aynı şeyi yapmaları için ilham vermesini umuyor. Kaybedecek zaman olmadığını da vurguluyor.

Brian Chesky: “On binlerce Afgan mülteci dünyanın dört bir yanına yerleşirken, kaldıkları yer yeni hayatlarının ilk bölümü olacak. Bu 20.000 mülteci için, Airbnb topluluğunun onlara yalnızca dinlenmek için güvenli bir yer sağlamayacağını umuyorum. Sunulan imkan bunun ötesinde mültecilerin ‘baştan başlayabilecekleri sıcak bir karşılama evi’ olacak”.

Konaklama yardımı için hemen harekete geçildi ve şirket, en acil ihtiyaçlara yardımcı olmak için sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştığını açıkladı.

Airbnb’nin ücretsiz konaklama kampanyaları 2012’de başladı

Şirket kriz dönemlerinde sunulan bu ücretsiz konaklama kampanyalarına 2012’de Sandy Kasırgası’nın ardından başladı. O günden bu yana 75.000 kişiye konaklama imkanı sundu. Ayrıca şirket, ev sahibi topluluğun afetlerden etkilenen veya çatışmalardan kaçan insanlara evlerini ücretsiz olarak sunmasına aracılık etmek için 2017 yılında Open Homes girişimini başlattı. Girişim o zamandan beri Mexico City depremi, Kaliforniya orman yangınları, Avustralya orman yangınları ve diğer felaketlerden etkilenen insanlara ücretsiz konaklama imkanı sundu. Tüm bu gelişmeler, şirketin kriz zamanlarında insanların konut ve kaynakları birbirleriyle paylaşmalarına yardım eden Airbnb.org‘u kurmasına da yol açtı.

Airbnb geçtiğimiz hafta sonu boyunca ABD’ye gelen 165 mülteciyi güvenli konutlara yerleştirdi. Ayrıca geçen hafta, 1000 kadar Afgan mülteciye geçici konaklama sağlamak için Uluslararası Kurtarma Komitesi, HIAS ve Church World Service’a acil durum finansmanı ve destek verdi.

Görsel: Airbnb