Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Depremde Yıkılan Evleri Kiralayarak Bir Gecelik Misafir Olun

Depremde Yıkılan Evleri Kiralayarak Bir Gecelik Misafir Olun

Meksikalı bağımsız ajans Anonimo, hazırladığı Arriba Mexico isimli internet sitesiyle depremden yıkılmış evleri kiralayarak orada yaşayanlara bağış yapmanızı sağlıyor.

Arriba Mexico’nun diğer ev kiralama sitelerinden ayrılan çok önemli bir yeri var. Burada güzel manzaralı bir ev yerine geçtiğimiz haftalarda yaşanan depremde yıkılan evlerden kiralayabilirsiniz. Ancak minik bir fark var çünkü evleri gerçekten kiralayıp kalamıyorsunuz. Kiralamak burda sembolik bir değer ve sizin bağışlarınız deprem nedeniyle tahrip olan evleri yeniden inşa etmek ve evsiz kalan kişilere yardımcı olmak için açılan bir fona gidiyor.

Bir Sembol Olarak Ev Kiralayın

Anonimo’nun iki yaratıcı yönetmeni Edgar “Fader” Elorza ve Angel “Cheche” Rodriguez, 19 Eylül depremi sonrası enkaz alanına geldiklerinde sokakların insanlarla dolduğunu fark edip bu fikri buluyorlar. Ve bu fikrin güçlü bir etkisi olacağına inanıyorlar.

Aguita de Limon adındaki Meksiko şehrindeki yaratıcılık odaklı bir mağaza ile siteyi programlamak ve geliştirmek için irtibata geçiyorlar. Böylece site 3 gün içinde kullanıma hazırlanıyor. Ziyaretçiler Meksika pesosu, ABD doları veya euro bağışlayabiliyor. Bir gecelik kiralar 15 – 250 dolar arasında değişiyor ve dilediğiniz kadar kiralayabiliyorsunuz. Arriba Mexico sitesindeki evlerin isimleri ve açıklamaları da Airbnb kullanıcıları için çok tanıdık. İnsanların geldiklerinde ilgisini çekmesi için duruma zıt başlıklar kullanıyorlar.

Site, Meksika medyasının bu konuyu gündeme getirmesiyle birlikte sosyal medyada da konuşulur hale geldi. Bu sayede Arriba Mexico’nun aldığı bağışlar da giderek artmakta. Pazartesi 15.700 dolar bağış toplamışken, şu an toplam 308.050 dolara geldi.

Arriba Dünya Neden Olmasın?

Bu da bize gösteriyor ki Arriba Mexico, Maria kasırgasından sonraki Porto Riko gibi bölgelerde, afet yardımları konusunda değerlendirilebilir bir girişim olabilir. Anonimo’nun başkanı Raul Cardos’u da fikirle ilgili en çok heyecanlandıran işin bu noktası olmuş. Şimdiden Porto Riko’dan insanlarla temasa geçip Arriba Puerto Rico’yu geliştirme görüşmelerine başlamışlar. Arriba Mexico ekibi Airbnb ile de iletişim kurmayı deniyormuş. İstekleri onlarla da birlikte çalışıp projeyi daha da güçlendirmekmiş.

Zaten Airbnb 2012’de gerçekleşen Sandy Kasırgası’nda ilanı olan New Yorklulara evlerini ücretsiz olarak site üzerinden insanlara açabileceklerini duyurmuş ve sonrasında yardım projesini “Airbnb Disaster Response” adıyla kalıcı bir bölüm haline getirmişti. Kim bilir, belki bu girişim de gerçekten küresel bir harekete dönüşür ve her ülkenin, şehrin bir Arriba’sı olur.

Görsel: Arriba Mexico