Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İstanbul’un Yaratıcı Platformları Tek Haritada

İstanbul’un Yaratıcı Platformları Tek Haritada

ATÖLYE ve British Council iş birliğiyle hazırlanan İstanbul Yaratıcı Platformlar Ağ Haritası, STK'lardan ortak çalışma alanlarına yaratıcı endüstrilerin bir parçası olan 90 aktörü aynı sayfada buluşturuyor.

Girişimci ekosistemden teknoparklara, araştırma enstitülerinden sivil toplum kuruluşlarına kadar uzanan geniş bir topluluk, yaratıcı endüstri çatısında buluşarak ortak değer yaratmak için kendi alanlarında faaliyet gösteriyor. İstanbul’da ikamet eden bu isimler kendi etki ve erişim çeperleriyle insanlara ulaşıyor. Belirli bir alana veya sektöre odaklanmadan biraz daha yukarıdan baktığımız zaman ise bu endüstri içindeki pek çok aktör aslında aynı amaç için faaliyet gösteriyor ancak yolları asla kesişmiyor.

ATÖLYE ve British Council iş birliğiyle hazırlanan İstanbul Yaratıcı Platformlar Ağ Haritası, odağını oldukça geniş tutarak yaratıcı endüstriler çevresinde faaliyet gösteren isimleri bir listeledi. Graph Commons kullanılarak hazırlanan haritada ortak çalışma alanları, kuluçka merkezleri, teknoparklar, araştırma merkezleri ve sanal platformların bulunuyor. Aralık 2016 ve Mart 2017 arasında yürütülen çalışma sonucu doğan İstanbul Yaratıcı Platformlar Ağ Haritasının temel motivasyonu, bu fiziksel ve sanal platformlara görünürlük kazandırmak ve aralarındaki etkileşimi artırmak.

19 Eylül Salı akşamı ATÖLYE’de lansmanı yapılan İstanbul Yaratıcı Platformlar Ağ Haritası’nda kendi niş alanlarına odaklanmış 20 sanal platform, 10 ortak çalışma alanı, 29 araştırma merkezi, 13 maker mekânı, çoğu üniversite bünyesinde olan 5 fab lab, 10 kuluçka merkezi, 2 teknopark ve 1 “living lab” bulunuyor. Ağ haritasını ziyaret eden kullanıcılar bu aktörlerin birbirleri arasındaki ilişki incelenebiliyor. Ayrıca fiziksel alanların bulundukları semtler de yer alıyor. Semtlerin de yaratıcı endüstrilerdeki rolünü görmek böylece kolaylaşıyor.

İstanbul Yaratıcı Platformlar Ağ Haritası, hem endüstri içinden hem de dışından bireylerin aktörler arasındaki ilişkinin gözlemlemesi ve olası iş birliklerinin kurulması için zemin sunmayı hedefliyor. Haritanın sürdürülebilir olması, genişlemesi ve güncelliğini koruması için de bu alanda faaliyet gösterenlere destek ve katkı çağrısında bulunuyor.

İstanbul Yaratıcı Platformlar Ağ Haritası’na bu bağlantıdan ve aşağıdan erişebilirsiniz. Lansmana ait fotoğrafları ise ağ haritasının altından inceleyebilirsiniz.

 

Görsel: ATÖLYE