Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ekümenopolis Ekibinden Yeni Belgesel: Uçurumun Kıyısında Türkiye

Ekümenopolis Ekibinden Yeni Belgesel: Uçurumun Kıyısında Türkiye

İmre Azem’in yazıp yönettiği belgesel, Gezi'den 16 Nisan 2017 referandumuna uzanan süreci anlatıyor.

Daha önce Ekümenopolis’in yönetmenliğini yapan İmre Azem, kamerasını bu sefer Türkiye’nin başka sorunlarına çeviriyor. Kent meselesine daha küresel bakan, finans sektörü üzerinden inceleyen, kentleri değiştiren bu paranın nereden geldiğine eğilen Yeniden İnşa Çağı belgeselinin çekimlerine başlayacakları sırada 15 Temmuz darbe girişimi süreci başlıyor. Ekip bu dönemi belgelemeye karar veriyor. Ve Türkiye’nin nereye gideceğini anlamak için, Türkiye’de demokrasi mücadelesi veren güçlerin hikayelerine bakmak gerektiğine kanaat getiriyor. Sonrasında Uçurumun Kıyısında belgeseli için süreç başlıyor.

İçeriden Bir Göz: Adalet ve Hukuk Mücadelesi

OHAL döneminde adalet ve hukuk mücadelesi veren 4 ana karakter ekseninde geçen Uçurumun Kıyısında belgeseli, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL ve sonrasında muhalifler üzerinde artan baskılar ile 16 Nisan referandumu sürecindeki eşit olmayan koşullarda yürütülen ‘HAYIR’ çalışmasına odaklanıp, Gezi Dönemi sonrası geçirilen süreç ve radikal değişimlere içeriden bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

Türkiye’nin demokrasi mücadelesini anlatan belgeselde günlük hayatlarına odaklanılan karakterlerse bizler için tanıdık isimler: Kent hakkı aktivisti Deniz Özgür 16 Nisan Referandumunda “Hayır”a dair nasıl örgütlendiklerini; Gezi’nin Mücella ablası Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, Gezi’den bu yana verilen mücadeleleri; Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Türkiye’deki basın özgürlüğüne dair verilen mücadeleleri ve KHK ile işinden atılan ilk akademisyenlerden mimar Gül Köksal ise ihraç edilen akademisyenleri kendi bakış açılarından anlatıyorlar.

Hala Uçurumdan Düşmedik

Belgeselin yazar ve yönetmeni İmre Azem ise Türkiye’nin uçurumdan yuvarlanan bir ülke olduğu algısına karşılık belgeseliyle insanlara istemsizce umut veriyor.Uçurumun Kıyısında’nın referandum sürecine anti-demokratik uygulamalarla gidildiğini göstermesi açısından önemli olduğunu vurgulayan ekip, ayrıca belgeselin Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan akademisyen ve gazetecilere de büyük moral verdiğini dile getiriyor.

Türkiye’de 12 Temmuz’da gala yapan Uçurumun Kıyısında belgeseli, 4 Ekim’de, yani bugün saat 20:00’de Maçka’daki Komşu Kapısı Dayanışma Derneği’nde gösterilecek. Katılmak için [email protected] adresine e-posta ve telefon numaranızı göndermeniz yeterli.

Ayrıca siz de Uçurumun Kıyısında’yı göstermek isterseniz ekiple [email protected] üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

Görsel: Vimeo