Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plaza Köylülerinin Gerçek Hikayeleri

Plaza Köylülerinin Gerçek Hikayeleri

4129grey Kreatif Grup Başkanı Hazar Uyar, "Plaza Köylüleri" adlı belgesel çalışmasıyla şehirden köye göçen beyaz yakalıların yaşadıklarını anlatıyor.

Önce pandeminin itici gücüyle birtakım sağlık endişelerinden dolayı ofislerden uzaklaşıldı. Ardından ülke ekonomisinin cüzdanlarda yarattığı olumsuz etkiye dayanarak yaşanılan büyükşehirlerden uzaklaşılmaya başlandı. Bir kısım beyaz yakalıya yıllardır beklediği fırsatı veren uzaktan çalışma koşulları, şehirden köye doğru dikkate değer bir göç dalgası başlattı. Peki hayalindeki kafeyi açamayanların hepsi şimdi organik tarım mı yapıyor? Yoksa göç ettikleri için pişmanlar mı?

4129grey Kreatif Grup Başkanı Hazar Uyar, hem senaristliğini hem de yönetmenliğini yaptığı “Plaza Köylüleri” adlı belgesel ile şehirden köye göçen bir zamanların beyaz yakalılarının gerçek hikayelerini mercek altına aldı.

“Önce en iyi okulları kazanmak için çalıştılar, sonra en iyi kurumlarda işe başlamak ve en iyi pozisyonlarda çalışabilmek için… Onlar, beyaz yakalılar. Çalıştıkları plazalardaki camların sera etkisinden midir bilinmez, şimdi hemen hepsi bir kasabaya veya memleketlerine yerleşip “organik yaşam” hayali kuruyor. İşin garibi, köye yerleşenler ürettikleri ürünü şehirdeki arkadaşlarına satarak hayatını sürdürüyor. Organik, ekolojik, yavaş, doğayla iç içe hayatlar sosyal medyadaki kadar gerçek mi? Türkiye’deki eğitimli insanları göçe iten etkenler neler? Şehirler neden yaşanamaz halde? Köye gidenler ne kadar köyde kalıyor? Ne gibi şoklar yaşıyorlar? Ve şimdi ne yapıyorlar?”

Tanıtım metninde bu ifadelerle özetlenen belgeselin ilk gösterimi 1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapılacak. Plaza Köylüleri, aynı zamanda “Ulusal Belgesel Film” kategorisinde yarışacak. Aynı kategoride yer alan diğer çalışmalara buradan göz atabilirsiniz.

Görseller: AntalyaFF, Twitter, Youtube