Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kullanıcı Deneyimini Dönüştüren Airbnb Popüler Şehir Algısını Değiştiriyor [Web Summit 2022]

Kullanıcı Deneyimini Dönüştüren Airbnb Popüler Şehir Algısını Değiştiriyor [Web Summit 2022]

Airbnb kurucu ortağı ve strateji sorumlusu Nathan Blecharczyk, popüler şehir algısını değiştiren esnek arama ile sürdürülebilir seyahati nasıl desteklediklerini paylaştı.

Web Summit 2022’de “Remote Work: real communities” adlı oturumda konuşan Airbnb kurucu ortağı ve strateji sorumlusu Nathan Blecharczyk, oturum öncesinde “Airbnb Avrupa’da Sürdürülebilir Seyahati Nasıl Destekliyor” adlı şirket raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapor, platformun yeni kategorileri dahil olmak üzere esnek arama özelliklerinin seyahat alışkanlıkları üzerindeki etkilerini analiz ediyor.

Raporda, “Kategoriler” ve “I’m Flexible” seçenekleri üzerinden yapılan aramalarda sürdürülebilir seyahat eğilimlerini desteklemek amacıyla kişilere Avrupa’nın en yoğun turistik noktalarından uzak destinasyonlar önerildiği ve yoğun seyahat tarihleri yerine diğer dönemleri tercih etmeleri için yönlendirildikleri ortaya kondu. Kullanıcıların platform üzerindeki arama deneyimlerini yeniden tasarlayan Airbnb, 2021 yılında “I’m Flexible” ve “More Flexible” adlı esnek arama araçlarını kullanıma sundu. Mayıs 2022’de ise “Kategoriler” adıyla kullanıcılar için bir diğer yeni seyahat arama yolunu tanıttı.

Konukların yoğun turistik noktaların ötesinde ve yılın farklı zamanlarında, evleri ve toplulukları keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla  sunulan teknoloji odaklı bu çözümle, bir yılda 2 milyarın üzerinde esnek arama gerçekleştirildi. Şu anda Airbnb’de yaklaşık 20 konaklama rezervasyonundan 1’i  esnek arama özellikleri kullanılarak yapılıyor. Rapor, en çok ziyaret edilen birkaç destinasyondan daha az popüler olan destinasyonlara yapılan rezervasyonlarda bir kayma olduğunu gösteriyor.

Bu eğilim, pandemi öncesi seyahat modellerinin genel olarak yeniden başlamasına rağmen devam ediyor. Yalnız “sürdürülebilir seyahat” dendiğinde aklınıza çevresel etkilerini minimize eden bir seyahat şekli gelmesin. Zira Airbnb strateji başkanının raporunda değindiği sürdürülebilirlik tamamen ekonomik. Diğer bir ifadeyle turizm gelirlerinin belli noktalarda toplanması yerine daha geniş bir tabana yayılmasını sağlamak.

Avrupa’nın popüler şehirlerinin Airbnb’deki popülaritesi azalıyor

Airbnb raporuna göre Amsterdam’da, esnek rezervasyon yapanlar, geleneksel rezervasyon yapanlara kıyasla daha fazla şehrin merkezinin (+%32,5) dışında kalıyor. Lizbon’da, esnek rezervasyon yapanların geleneksel rezervasyon yapanlara kıyasla şehir merkezinin dışında kalma oranları daha yüksek (+%42,6); Santa Maria Major ile Mesericordia’nın en turistik bölgelerinde kalma olasılıkları da daha düşük (sırasıyla, -%20,1 ve -%15,8).

Raporda ayrıca 2019 yılında Airbnb evlerinin Avrupa ülkelerinde en çok ziyaret edildiği 10 şehrin (Paris, Barselona ve Roma dahil) Avrupa’daki tüm seyahatlerin yüzde 20’sini oluşturduğu, 2022 yılında ise bu oranın yüzde 14’e düştüğü ifade ediliyor. Esnek aramanın büyümesi için yatırım yapmayı sürdüreceklerini belirten Airbnb Kurucu Ortağı ve Strateji Başkanı Nathan Blecharczyk, “Airbnb’nin turizmin büyümesiyle ilgili zorlukların çözümünün bir parçası olmasını ve sürdürülebilir seyahat trendlerini desteklemesini istiyoruz.” dedi.

Remote Work: real communities” oturumunda Lizbon Belediye Başkanı Carlos Moedas ile bir araya gelen Blecharczyk, sürdürülebilir seyahat konusunda hükümetler ve kamu kurumlarıyla iş birliğinin önemine dikkat çekti. Airbnb The City Portal adlı oluşumuyla platform üzerindeki verileri ve bilgileri kamu kurumlarıyla paylaşıyor. 174’ü Ayrupa’da olmak üzere dünya denelinde 300’ü aşkın kamu kuruluşu Airbnb’nin bu oluşumundan yararlanıyor.

Bunun yanı sıra Airbnb vergi toplamayı kolaylaştırmak amacıyla Avrupa genelinde kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak onlar adına turist vergisi tahsil ediyor. Şirket, 31 Ağustos’tan bu yana Avrupa’da 573 milyon dolar, dünya genelinde ise 6 milyar doları aşkın tutarda turist vergisi topladı.

Görseller: Airbnb, Web Summit